de Elena Şerban
Cercetătorii britanici vor începe în curând testarea pe subiecţi umani a unei metode ce foloseşte celule suşe prelevate de la persoane adulte decedate. Această metodă ar putea vindeca anumite afecţiuni oculare.
Metodă experimentală
Testele vor dura doi ani, vor fi realizate la Spitalul Princess Alexandra Eye Pavilion din Edinburgh şi la Gartnavel General Hospital din Glasgow. Testele vor fi efectuate pe un eşantion format din 20 de pacienţi care suferă de afecţiuni ale corneei. Tratamentul se bazează pe folosirea celulelor suşe prelevate de la persoane adulte decedate, evitându-se astfel controversata metodă bazată pe colectarea celulelor suşe embrionare. Dacă va avea succes, această metodă va putea să ajute milioane de nevăzători din lumea întreagă, dintre care 80% sunt persoane în vârstă. Noua metodă implică prelevarea şi cultivarea celulelor suşă într-un mediu propice, în laborator, iar apoi transplantarea acestora pe suprafaţa corneei afectate.
Celulele suşe, împotriva diabetului
În 2008, o terapie genetică experimentală, concepută de o echipă internaţională de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, a permis restaurarea parţială a vederii persoanelor atinse de orbire progresivă congenitală, o maladie ireversibilă a retinei. Oftalmologii au utilizat ca vector un adenovirus modificat, pentru a introduce, pe cale injectabilă, în retină milioane de versiuni normale ale genei RPE65, a cărei mutaţie provoacă apariţia acestei maladii. Rezultatele au fost vizibile după două săptămâni. Terapia nu a provocat inflamarea retinei şi nu a avut alte efecte secundare toxice, au subliniat atunci cercetătorii americani.
Cercetătorii consideră că celulele suşe, care pot să se dezvolte în aproape orice tip de ţesut din corp, ar putea fi cheia pentru găsirea unor tratamente viabile în cazul multor maladii, inclusiv împotriva diabetului şi a cancerului.