de Roxana Istudor
Simțul tactil este ceva firesc pentru cei care îl posedă, dar pierderea mâinii și implicit a capacității de a simți atingerea este devastatoare pentru toți cei care o experimentează. Pentru a anula acest neajuns, specialiștii americani anunță pentru viitorul apropiat un membru robotic care va „simți” atingerea.
„Sistem nervos” propriu
Cercetătorii de la Universitatea Florida Atlantic sunt în plin proces de a realiza o mână robotizată care se va putea adapta persoanei care va utiliza proteza, mediului și nevoilor acesteia. Va avea „sistem nervos” propriu și va putea „simți”. În prezent, oricât de avansate și de sofisticate sunt protezele pentru mâini, tot nu se simt natural, în principal din pricina incapacității de a simți atingerea cu ajutorul lor, şi de foarte multe ori se renunță la proteze. Proiectul va avea ca finalitate o mână robotizată foarte avansată, care va lega „senzația” de atingere a aparatului de creierul persoanei amputate.
Interacțiune cu obiecte
Exact ca în cazul degetelor naturale, mâna robotizată vine echipată cu o armată de senzori și de receptori care răspund schimbărilor din jur. Controlată de creier, mâna artificială va simți schimbările de presiune, va interpreta informația și va interacționa cu diverse obiecte. Își va ajusta prinderea în funcție de greutatea și de fragilitatea obiectului. „Atunci când un nerv periferic este tăiat, folosește bogata activitate electrică pe care o creează receptorii tactili pentru a se reface”, explică expertul Erik Engeberg, implicat în proiect.