de Roxana Istudor
Considerat revoluționar, tratamentul „spray-on” vine în ajutorul pacienților care au suferit arsuri pentru a rezolva cumplita traumă a pielii în 30 de minute, printr-o metodă inovatoare: pulverizarea.
Amestec de enzime care face celulele să se înmulțească
În momentul în care un pacient suferă o arsură, o simplă mostră de piele prelevată de la acesta, de mărimea unui timbru, se introduce într-un amestec special de enzime care face celulele să se înmulțească, iar în jumătate de oră este creată suficientă piele încât să se poată acoperi întreaga suprafață a spatelui unui adult, notează „Daily Mail”. Tehnologia poate fi de un real folos victimelor arsurilor, care nici nu vor mai avea nevoie de grefe de piele și nici nu vor mai păstra cicatrice inestetice. Din păcate, deși a fost aprobată de National Institute for Health and Care Excellence din Marea Britanie, este un tratament costisitor, pe care nu și-l pot permite toți cei afectați de arsuri, și momentan nu poate fi folosit pentru cazurile mai grave.
Vindecare completă în trei săptămâni
Procedeul a fost inventat inițial în Perth, Australia, și vine din domeniul chirurgiei plastice. „Tratamentul standard pentru cei cu arsuri este să fie înfășurate zonele afectate timp de două săptămâni, apoi este nevoie de grefe de piele și rezultă cicatrice serioase”, explică specialistul în chirurgie estetică Jeremy Rawlins, care a contribuit la dezvoltarea noii terapii. În schimb, procedura tip spray înseamnă înlăturarea pielii moarte de pe pacient, prelevarea de tegument, crearea „pe repede înainte” a pielii noi și pulverizarea acesteia pe zonele afectate, totul în decurs de circa 45 de minute, după cum au demonstrat testele efectuate chiar pe pacienți cu arsuri, inclusiv copii. La schimbarea bandajelor, după patru zile, s-a văzut că pielea se refăcea impecabil, iar după trei săptămâni se vindecase complet. La nouă luni de la incident, pacienții nu mai aveau urme vizibile ale arsurii.
Cercetările continuă pentru a se extinde această nouă procedură spre cazurile mai grave, de arsuri de gradul III, tratament pe care specialiștii îl consideră realizabil în viitor