de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Binecunoscutele și atât de răspânditele reacții anafilactice sunt extrem de periculoase, afectează sute de milioane de oameni în întreaga lume, pot pune viața în pericol, au un semnificativ impact socio-economic prin scăderea nivelului calității vieții, pun presiune pe sistemele de sănătate și nu au până în prezent modalități eficace de tratament. Cu atât mai dătătoare de speranțe se dovedesc rezultatele celei mai recente cercetări în domeniu.
Proces reversibil demonstrat la cobai
O nouă tehnică direcționată spre imunoterapie oferă posibilitatea specialiștilor care luptă cu alergiile alimentare de a face estimări optimiste, anunță sciencedaily.com. După o serie de experimente pe așa-numiții „șoareci umanizați” (cobai fără sistem imunitar cărora li s-au implantat celule din corespondentul uman), cercetătorii canadieni afirmă că este posibil ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, răspunsul anafilactic la alune și la proteinele din albușul de ou să fie aproape eliminat. „Noua tehnică a făcut reversibile alergiile în cazul șoarecilor și avem foarte multe persoane care s-au oferit ca voluntari de a dona celule pentru ca această cercetare să facă pași înainte cât mai importanți și mai rapizi. Dacă autoritățile sanitare canadiene vor aproba acest lucru, primul experiment pe subiecți umani ar putea avea loc în circa un an”, explică profesor John Gordon, cercetător principal în cadrul studiului.
Tratament disponibil în câțiva ani
Studiul cercetătorilor canadieni implică generarea unui răspuns imun natural al celulelor, care trimit un semnal ce face reversibilă reacția alergică. Semnalul declanșează un alt proces de stopare, care oprește celulele reactive pe lanțul declanșării alergiei, notează „Journal of Allergy and Clinical Immunology”. Date fiind rezultatele încurajatoare, echipa canadiană și-a propus să lucreze îndeaproape cu colegi de la mai multe universități, pentru a reduce timpul în care ar putea fi posibil tratamentul uman. „Estimăm că tratamentul ar putea exista pe piață în circa cinci-zece ani. Acesta previne răspunsul anafilactic în cazul șoarecilor, deschizându-se astfel calea translatării acestei terapii spre domeniul clinic”, afirmă doctor Judah Denburg. De altfel, cercetările datează încă din anul 2010, când echipa profesorului Gordon demonstra că se poate „întoarce” reacția astmatică în cazul unor celule umane. Folosind această tehnică, echipa a eliminat astmul la șoareci în doar opt săptămâni.
Metoda inovatoare folosește reacțiile organismului
În ce constă această tehnică în care specialiștii canadieni au motive să-și pună speranțe atât de optimiste? Componenta-cheie a cercetării sunt celulele specializate ale organismului uman care acționează ca niște paznici ai sistemului imunitar. Sunt prezente în țesuturile care au legătură cu exteriorul, cum ar fi cele ale pielii, nasului, plămânilor, stomacului. Tratamentul inovator al echipei canadiene constă în producerea acestor celule, apoi expunerea lor unui amestec complex de proteine, un acid produs în mod natural în corpul uman și substanțe care produc alergiile (din alune sau din albuș). Celulele astfel modificate sunt introduse în corpul care prezintă reacții alergice. „Chiar dacă vom reuși să vindecăm doar un sfert dintre subiecți și tot vom îmbunătăți semnificativ starea lor de sănătate, ușurând și sistemul de sănătate de cheltuieli legate de aceste afecțiuni”, sintetizează profesor Gordon.
„Dacă vom putea să vindecăm alergiile alimentare și alte afecțiuni legate de acestea, cum sunt bolile autoimune, astmul sau scleroza multiplă, s-ar schimba întreaga viață a celor care suferă de toate acestea“ (profesor John Gordon)
O afecţiune în creştere spectaculoasă
La nivel mondial, se estimează că numărul persoanelor care suferă de alergii alimentare se situează în jurul cifrei de 250 de milioane de persoane, preponderent copii. Peste 50 de milioane de americani și circa 2,5 milioane de canadieni au cel puțin o alergie de acest tip. Reacțiile anafilactice au cunoscut o creștere spectaculoasă în ultimii ani (în cazul Canadei cu 90%, notează sciencedaily.com).