de Cătălin Tăgârță şi Eduard Popa
Veste bună pentru persoanele care au probleme cu inima. Începând cu luna martie a acestui an, accesul pacienților români la una dintre cele mai precise metode de diagnostic pentru ateroscleroza coronariană (principala cauză de mortalitate din pricina afecțiunilor cardiovasculare) a fost facilitat prin introducerea acesteia și în mediul privat. Procedura de diagnostic IVUS (ultrasonografia intravasculară) este o metodă modernă, inovativă, de vizualizare și de evaluare a pereților arterelor coronariene, cu rezultate excelente mai ales în cazurile foarte complicate, ale pacienților cu diagnostic de stenoze de trunchi comun.
Depistează depunerile de aterom
Ultrasonografia intravasculară are ca scop depistarea depunerilor de aterom. Se efectuează cu ajutorul unui cateter subțire și flexibil, care este introdus în interiorul vaselor de sânge, la fel ca în cazul coronarografiei. Cateterul este dispus la vârf cu unu sau cu mai multe cristale care generează ultrasunete și produc imagini, astfel că medicul cardiolog intervenționist poate evalua starea leziunilor din interiorul arterelor coronare sau a stenturilor implantate în urma intervențiilor coronariene percutanate. IVUS aduce informații suplimentare importante față de celelalte proceduri de diagnostic folosite până acum la noi în țară (ecografia transesofagiană, angiografia coronariană) și crește rata diagnosticării corecte, îmbunătățind în același timp decizia de tratament în ceea ce privește dimensiunea stenturilor care trebuie implantate și poziționarea exactă a acestora. Astfel, riscurile asociate în mod normal cu acest tip de intervenții - restenozarea, tromboza acută - sunt în mod semnificativ reduse. Tehnica IVUS se efectuează în sala de angiografie, fără a folosi însă radiația ionizată, ca în cazul coronarografiei. IVUS nu are efecte secundare și generează imagini clare chiar și în cazul țesuturilor moi, care nu sunt vizibile de obicei la radiografie.
Se efectuează la recomandarea unui medic cardiolog
La ora actuală, din cauza costurilor ridicate ale materialelor folosite și a faptului că procedura nu este decontată de CNAS, doar un procent foarte mic dintre pacienții care au nevoie de această tehnică beneficiază de ea în spitalele de stat. Însă, de curând, metoda a devenit disponibilă și în privat, fapt ce asigură accesul la diagnostic precoce și tratament eficient pentru un număr mult mai mare de persoane. „Încă din 2011, când am fondat Centrele de Excelență ARES, ne-am dorit să oferim servicii complementare celor din spitalele de stat și să punem la dispoziția pacienților din România metode de diagnostic și tratament inovatoare. Ne bucurăm că putem oferi pacienților noștri o metodă de diagnostic precisă și extrem de eficientă, cum este IVUS. În felul acesta, avem convingerea că și în cele mai complicate cazuri, cele foarte greu de diagnosticat corect, tratamentul va fi unul reușit”, a declarat doctor Oren Iancovici, CEO Centrele de Excelență ARES. Potrivit specialistului, procedura de diagnostic IVUS se poate efectua la recomandarea unui medic cardiolog. IVUS este utilizată şi pentru a evalua efectele tratamentului imediat după implantarea stentului coronarian, precum şi pentru urmărirea rezultatelor tratamentului medicamentos de-a lungul timpului.
Stenoza de trunchi comun, tip rar de malformaţie
Trunchiul arterial comun este un tip rar de malformație cardiacă, congenitală, caracterizată printr-un singur vas de sânge care pleacă din ventriculul drept și stâng, în loc de două (artera pulmonară și aorta), așa cum este normal. Trunchiul arterial comun apare atunci când, în timpul dezvoltării fetale, trunchiul primitiv nu se împarte în artera pulmonară și aortă, rezultând un singur trunchi arterial, care suprapune pe un defect septal ventricular mare. În consecință, un amestec de sânge oxigenat și neoxigenat intră în circulația sistemică, pulmonară, precum și în cea coronariană. De asemenea, valva pulmonară și cea aortică sunt de obicei fuzionate (unite) într-o singură valvă cu două-șase cuspide. Simptomele trunchiului arterial comun sunt: dificultăți de respirație sau respirație rapidă, cianoză (colorație albăstruie determinată de o scă- dere a concentrației de oxigen în sânge), degete hipocratice (unghii lucioase și curbate convex, comparate cu sticla de ceas), oboseală, letargie (lipsă de energie), dificultate în alimentare la vârsta de bebeluș, scădere în greutate, întârziere de creștere și dezvoltare. În ceea ce privește complicațiile, trebuie amintite tulburările respiratorii, hipertensiunea pulmonară, insuficiența cardiacă, endocar- dita (o infecție a valvelor inimii sau a stratului său intern) etc. De aceea, diagnosticarea precoce și intervenția terapeutică sunt extrem de importante, acestea putând reda pacientului șansa la o viață normală.