de Cătălin Tăgârță şi Adrian Barna
Persoanele care au probleme cu spatele știu foarte bine că durerea la nivelul coloanei vertebrale este accentuată de greutatea în exces, motiv pentru care medicul curant le-a recomandat cu siguranță să slăbească. Ce e de făcut însă în perioada sarcinii, când bebelușul se dezvoltă în burtică nouă luni și kilogramele în plus se acumulează rapid, de la o lună la alta? E important să luați legătura din timp cu un medic specialist, care vă va explica ce aveți de făcut, vă va recomanda exerciții special concepute pentru gravide și vă va ajuta să vă recuperați starea de bine.
La gravide se modifică poziția centrului de greutate
Majoritatea femeilor gravide se confruntă cu dureri de spate în perioada sarcinii, dar și după ce nasc, indiferent dacă înainte au avut sau nu probleme de acest gen. Iar acest lucru este cât se poate de normal, având în vedere modificările fizice și hormonale care survin în această perioadă, susține directorul medical al „Bio Ortoclinic”, doctor Iulia Belc, medic primar medicină fizică și de reabilitare. Specialista explică pe larg cauzele acestor dureri, dar și pe ce trebuie să se concentreze exercițiile atât în timpul sarcinii, cât și postpartum. „Fiecare durere are explicația sa. Gândiți-vă că uterul se mărește, iar bazinul trebuie să se adapteze pentru a face loc copilului care se dezvoltă. Mărindu-se, uterul face presiune pe peretele abdominal, la care trebuie să facă față musculatura posterioară, cea spinală. Dezechilibrul între musculatura anterioară și cea posterioară produce o durere de spate. Din această cauză apare modificarea poziției centrului de greutate. Coloana lombară încearcă să redreseze și, în felul acesta, musculatura intră în contractură și produce durere”, explică doctor Iulia Belc.
„Relaxina îmbibă fibrele de colagen”
O cauză mai importantă a acestor dureri de spate, dar mai puțin cunoscută, este de natură hormonală. „Corpul secretă un hormon numit relaxină, care îmbibă fibrele de colagen, făcând ca articulațiile să devină mai elastice. Și nu e vorba doar despre articulațiile bazinului, ci se poate manifesta la nivelul oricărei articulații. Așa se explică faptul că, pe perioada sarcinii, unele femei acuză dureri la nivelul articulațiilor periferice: pumn, cot, genunchi. Mai mult, aceste articulații se pot inflama. Nivelul relaxinei revine la normal abia la nouă luni după naștere”, susține directorul medical al „Bio Ortoclinic”, cea mai mare clinică de vertebrologie din România.
După primul trimestru, este indicată gimnastica
Pentru a avea o sarcină ușoară și pentru a pregăti musculatura și respirația pentru momentul venirii pe lume a bebelușului, pentru a crea o stare de bine, de confort și de încredere, specialiștii recomandă gimnastica pentru gravide după încheierea primului trimestru de sarcină, când senzația de greață și de rău au dispărut, și doar atunci când medicul ginecolog își dă avizul pentru acest lucru. „Exercițiile din timpul sarcinii trebuie să se concentreze pe musculatura planșeului pelvin, pe musculatura spatelui și, nu în ultimul rând, pe învățarea și adoptarea unei respirații corecte. Toate aceste lucruri vor menține un tonus și un echilibru între musculatura abdominală și musculatura spatelui și vor ajuta ca efortul și durerea să fie mai mici”, afirmă medicul.
„Postpartum, exerciții pentru întărirea planșeului pelvin”
Potrivit medicului Iulia Belc, programul de exerciții fizice medicale trebuie adaptat în fiecare trimestru de sarcină și în niciun caz nu trebuie realizat ca o competiție între gravide, ci trebuie individualizat în funcție de câțiva factori: dacă persoana respectivă obișnuia să facă sport, dacă este sedentară sau activă în mod obișnuit sau în funcție de kilogramele luate în timpul sarcinii. Mai mult, programul de exerciții e indicat să fie continuat și după naștere. „Dacă a avut loc o naștere normală, fără tăietură, programul poate să înceapă cât mai precoce. Dacă a avut loc o epiziotomie sau s-a făcut o operație cezariană, momentul de începere a programului se amână puțin și va fi strict adaptat situației tinerei mămici. Important e ca postpartum să se facă exerciții tot pentru întărirea planșeului pelvin, care are un rol foarte important în prevenirea pierderilor involuntare de urină. Exercițiile pentru tonifierea musculaturii spatelui și a abdomenului sunt indicate pentru prevenirea durerilor de spate și pentru revenirea la forma fizică dinaintea sarcinii”, este de părere specialistul în medicină fizică și de recuperare. Cea mai frumoasă parte a gimnasticii postpartum este aceea că exercițiile se pot face împreună cu bebelușul. În felul acesta, mămicile nu vor fi nevoite să se dezlipească de copil, îl vor avea tot timpul sub supraveghere, iar exercițiile vor deveni mai plăcute și mai stimulative.
Fotoliul cu brațe face alăptarea mai confortabilă
În perioada postpartum mai intervin câțiva factori care pot conduce la apariția durerilor de spate. Spre exemplu, mămica este nevoită să se aplece peste grilajul pătuțului pentru a ridica copilul, iar acest lucru produce o presiune crescută la nivelul coloanei. Potrivit medicului Iulia Belc, o soluție ar fi punerea a două sau trei saltele în patul copilului, astfel încât acesta să fie cât mai înalt, iar femeia să se aplece cât mai puțin. Un alt factor care poate provoca durere de spate este poziția monotonă din timpul alăptării. Ideală în acest caz este așezarea pe un fotoliu cu brațe, astfel încât cotul să poată fi sprijinit de părțile laterale, iar spatele să poată fi susținut drept. Astfel, orele lungi de alăptat vor fi petrecute într-un mod mai confortabil și mai sănătos.
Atenţie la modul în care vă ridicaţi din pat!
În ultimele săptămâni de sarcină, când burtica va fi imensă, vă veți mișca din ce în ce mai greu și veți intra în concediu prenatal, evitați să stați toată ziua întinse în pat sau în poziții incomode pe scaun. Sunt o mulțime de poziții confortabile, care să nu afecteze spatele și care vă pot relaxa. Spre exemplu, așezați-vă în șezut în poziția numită popular „turcește”, adică lipind tălpile una de cealaltă. Împingeți călcâiele în interior și așezați-vă palmele pe genunchi sau pe lângă burtă. Dacă doriți să stați întinse, așezați-vă pe o parte și puneți o pernă între picioare, astfel veți menține coloana dreaptă. Pentru a coborî din pat, încordați mușchii abdominali pentru a vă stabiliza vertebrele spatelui, apoi îndoiți genunchii și coborâți ușor picioarele, în timp ce ridicați trunchiul. Folosiți-vă de ambele brațe pentru a vă ridica și nu vă grăbiți!