de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Mulți spun că viitorul transportului înseamnă mașinile care se conduc singure, dar una dintre problemele pe care acest mijloc de transport pare că le va exacerba este răul de mașină. Aici au intervenit inventatorii.
Va crește numărul pasagerilor care nu conduc
După toate probabilitățile, pe timpul transportului, pasagerii care se vor afla într-o mașină fără șofer vor naviga pe internet, vor citi sau vor vedea un film. Toate aceste activități vor accentua răul de mașină. În aceste condiții, cercetătorii de la Universitatea Michigan au derulat o serie de teste care au pus în evidență amploarea acestui fenomen și a rezultat că jumătate dintre adulți suferă de rău de mașină dacă citesc atunci când vehiculul este în mișcare. Viitoarele mașini autonome vor spori semnificativ numărul celor care nu conduc, dar sunt pasageri. „Răul de mașină devine tot mai important odată cu răspândirea vehiculelor fără șofer”, sintetizează expertul Michael Sivak.
Imită legănarea automobilului
De la aceste rezultate a fost realizat un prototip de ochelari speciali, destinați combaterii răului de mașină autonomă. Ochelarii stau pe vârful nasului și imită, printr-un display luminos, mișcările de legănare ale automobilului. „În mașinile autonome vor fi toți pasageri, și protecția șoferului nu va mai exista”, arată Sivak. Tocmai de aceea, ochelarii vor acționa asupra vederii periferice, livrând raze de lumină care se vor mișca la unison cu autovehiculul în percepția vizuală a purtătorului. Totodată, tehnologia ar putea fi introdusă și în sistemele autoturismului, astfel încât să reacționeze la viraje, frâne sau alte mișcări.
Noii ochelari se alătură unei serii de dispozitive menite să combată răul de mașină autonomă, printre care scaunele cu vibrații sau ventilatoarele pentru reducerea stărilor de greață