de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Specialiștii internaționali atrag atenția, în urma unor cercetări de ultimă oră, asupra pericolului foarte mare pe care îl reprezintă anumite jocuri pe calculator, care au asupra creierului copiilor efectul pe care îl are consumul de droguri sau abuzul de alcool.
Modificări de structură și de funcționare
Specialiștii de la Universitatea California trag un semnal de alarmă vizavi de pericolul declanșării adicției pe care îl reprezintă unele jocuri pe calculator. Acestea acționează după sistemul „recompensei”, ducând creierul spre același tip de comportament ca în cazul dependenței de junk-food, de droguri sau de alcool pe care le experimentează adulții. Concret, acest sistem declanșează schimbări în structura și în funcționarea creierului, copiii fiind mult mai predispuși la modificări cvasi-ireparabile, întrucât creierul lor este mult mai flexibil, aflându-se în formare până la vârsta de 17 ani, uneori chiar până la 24 de ani.
Micuți de 9 ani în centre de reabilitare
Studiile au arătat că partea din creier responsabilă cu impulsurile și cu acțiunea generată de acestea este mult mai mică la copiii care sunt deja dependenți de aceste jocuri pe computer, modificare generată de nevoia de a procesa mai rapid stimulii pe care îi presupune jocul. De altfel, chiar foarte mulți părinți au constatat faptul că întregul proces educațional al copiilor este perturbat de această dependență, care a ajuns să trimită micuți de 9 ani în centre de reabilitare. Unii copii chiar urinează pe ei pentru că nu se pot desprinde de ecran nici cât să meargă la toaletă, notează „Daily Mail”. De partea cealaltă, și profesorii atestă faptul că elevii de clase primare ajung de-a dreptul obsedați de jocuri, ceea ce le afectează serios puterea de concentrare la școală.
Reacții comparabile cu dependența de cocaină
Profesor Ofir Turel subliniază gravitatea acestei dependențe. „În cazul dependențelor semnificative, asistăm la o activare mult mai puternică, la nivelul creierului copiilor, a sistemului de răsplată decât în alte cazuri de dependență. Acționează ca în cazul unui vehicul care are nevoie de tot mai mult combustibil pentru a genera viteză mai mare”, detaliază specialistul. Cercetările sale au reliefat legătura dintre reacțiile dependenților adolescenți de jocuri pe computer și cele înregistrate în cazul consumatorilor de 15 substanțe foarte periculoase, printre care droguri de mare risc, cum sunt amfetamina sau cocaina. Nu întâmplător, la începutul anului 2018, Organizația Mondială a Sănătății a încadrat dependența de jocuri pe computer în categoria bolilor mintale.
„Dezvoltarea sistemului recompensei la nivelul creierului copiilor este mult mai rapidă decât a autocontrolului” (profesor Ofir Turel, Universitatea California)