de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Un soldat care şi-a pierdut urechea într-un accident va primi una nouă, imediat ce îi va creşte... sub pielea antebraţului. Procedura anunță o revoluție pentru militarii care suferă mutilări în teatrele de operațiuni, ca și pentru cei implicați în diverse tipuri de accidente.
Victima își va putea simți noul organ
Soldatul Shamika Burrage şi-a pierdut întreaga ureche într-un accident de maşină în 2016, când avea numai 19 ani. În cadrul unei proceduri rare, chirurgii de la spitalul militar „William Beaumont”, din El Paso, Texas, au recreat o ureche pentru Burrage dintr-un cartilaj, pe care mai apoi au lăsat-o să crească în braţul său. Curând, urechea crescută în propriul corp al femeii va fi transplantată în partea stângă a feţei sale, urmând ca Burrage, acum în vârstă de 21 de ani, să îşi poată simţi noul organ. Totul s-a petrecut într-o zi în care Burrage şi verişoara sa conduceau înapoi la postul din Texas venind dintr-o vizită de familie din Mississippi. Una dintre anvelopele maşinii a explodat, iar autovehiculul a derapat şi a început să se rotească. Burrage a declarat că nu îşi mai aminteşte nimic în afară de prima lovitură, când maşina a început să se rostogolească. Ea a fost aruncată din automobil, s-a lovit cu capul de pământ şi şi-a rupt coloana vertebrală în mai multe locuri. Totodată, şi-a distrus complet urechea sângă. În mod incredibil, verişoara sa, însărcinată, a scăpat nevătămată.
Reconstrucția implică și acoperirea cicatricelor
Când şi-a revenit, ea se afla în spital. Pierduse mult sânge. Doctorii au trebuit să îi redeschidă canalul auditiv, vătămat în timpul accidentului. Următoarele luni şi le-a petrecut într-o clinică de reabilitare şi vizitând un psiholog în mod regulat. Atât accidentul, cât şi rănile suferite au traumatizat-o pe tânără, care îşi aducea aminte de momentele tragice de fiecare dată când se uita în oglindă. „Nu m-am simţit confortabil cu felul în care arătam, astfel că mi-a fost recomandată chirurgia plastică”. Ea a avut două opţiuni: fie să aibă o ureche protetică, fie să îi fie reconstruită. „Nu am dorit reconstrucţia iniţial, dar după aceea m-am mai gândit şi mi-am dat seama că ar putea fi un lucru bun”, a povestit tânăra pentru army.mil. Chirurgul său, doctor locotenent colonel Owen Johnson Ill, a încurajat-o pentru această variantă. Împreună cu Burrage, a fost aleasă o procedură care nu numai că îi va da femeii o nouă ureche, dar îi va acoperi, totodată, şi o parte dintre cicatricele de pe faţă.
Corpul își recunoaște propriul țesut
Pentru a-i forma o nouă ureche, medicii de la Spitalul „William Beaumont” i-au recoltat mai întâi cartilaj din coaste, care a fost mai apoi modelat ca o ureche, într-un demers medical derulat în premieră în armată. Apoi, echipa de chirurgie plastică i-a făcut o cavitate în antebraţ, în care a introdus urechea. Corpul, recunoscându-şi propriul ţesut, va încuraja mai apoi dezvoltarea de celule sangvine şi chiar a unui nerv în urechea care se formează. Totodată, pielea întinsă în plus va fi folosită în reconstrucţia unei părţi din falcă, afectată de accident. Crearea unei urechi noi i-a luat lui Burrage mai mult de un an, însă ea acum nu mai are decât două operaţii prin care să treacă.
„A fost un proces lung pentru tot, dar acum sunt din nou în formă“ (Shamika Burrage)