de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
În plin sezon estival, când foarte mulți își planifică vacanțe la soare, este bine de știut că astrul zilei poate fi considerat o sursă de alergie cu reacții dintre cele mai neplăcute și care nu sunt de confundat cu arsurile solare.
Roşeaţă, erupţie, prurit
Alergiile solare există ca formă distinctă, cea mai comună dintre ele fiind erupţia polimorfă la lumină, care apare odată cu prima expunere la soare puternic în primăvară sau în timpul unei vacanţe petrecute în aer liber. Cea mai frecvent întâlnită formă de alergie solară este erupţia polimorfă la lumină sau prurigo estival, care în multe cazuri se ameliorează pe durata verii, odată ce pielea se obişnuieşte cu niveluri mai ridicate de radiaţii UV. Semnele şi simptomele ce pot să apară sunt roşeaţă, erupţie, prurit şi se manifestă de obicei la nivelul zonelor expuse, după minute sau ore de la expunere. Erupţia îmbracă diverse forme, de la papule şi plăci la papulo-vezicule, bule etc. Unii pacienţi pot prezenta, de asemenea, frisoane, dureri de cap, greaţă şi senzaţie generală de disconfort.
Motivele pot fi rasa, ereditatea, afecțiunile preexistente
Există anumiţi factori de risc pentru apariţia alergiilor solare, printre care apartenenţa la o anumită rasă (caucazienii), expunerea la anumite substanţe şi apoi la soare (parfumuri, dezinfectanţi), consumul anumitor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen), afecţiuni dermatologice preexistente. Spre exemplu, existența dermatitei va creşte riscul de a avea o alergie la soare, la fel ca existenţa unui istoric al acestei afecţiuni în familie. Dacă unele persoane au o formă ereditară de alergie solară, altele dezvoltă erupţii doar în cazul expunerii la un factor declanşator, cum ar fi un medicament sau chiar un aliment. În condițiile în care cauzele exact ale alergiei la soare nu sunt pe deplin cunoscute, prevenţia este cea mai bună soluție de evitare a acestor neplăceri.
Măsuri de prevenţie
Este important să se evite expunerea bruscă şi prelungită la soare (mai ales între orele 10:00 şi 16:00), fiind recomandată expunerea treptată la lumina solară, astfel încât tegumentul să se poată adapta. În plus, purtarea de îmbrăcăminte adecvată - de preferat ţesături cu protecţie UV şi pălării - poate ajuta la protejarea pielii împotriva radiaţiilor ultraviolete. Aplicarea de cremă fotoprotectoare (cu SPF minimum 30) şi reaplicarea la fiecare două ore în cazul unei expuneri prelungite, sau chiar mai des dacă înotați sau transpirați abundent, sunt absolut necesare pentru a minimiza daunele produse de radiaţiile UV. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uitați de utilizarea de emoliente, pentru a preveni iritaţia determinată de uscăciunea pielii, recomandă specialiștii dermatologi. În cazul în care anumite medicamente pot avea efect fotosensibilizant, este esenţială consultarea medicului înaintea expunerii la soare.
Diagnosticul corect este pus de specialist
Dermatologul este cel care poate oferi un diagnostic corect şi indică tratamentul potrivit pentru acest tip de afecțiune. De obicei, diagnosticul este pus în urma examenului clinic şi al anamnezei, dar în anumite situaţii medicul dermatolog poate recomanda efectuarea unor investigaţii suplimentare. Testarea la lumina ultravioletă, care verifică reacţia pielii la anumite lungimi de undă ale luminii UV şi poate ajuta la stabilirea tipului de alergie cutanată, reprezintă o variantă pentru diagnosticarea alergiei solare. O altă tehnică este testarea fotopatch, care face diferențierea între dermatita fotoalergică şi cea de contact. Analizele de sânge şi biopsia cutanată pot fi recomandate dacă medicul suspectează o dermatoză fotoagravată şi nu doar o alergie solară.
Este esenţial consumul de alimente cu antioxidanți
Dacă, pe de o parte, soarele are multe efecte benefice asupra pielii - susține formarea vitaminei D cu efecte pozitive asupra oaselor, mușchilor și sistemului imunitar, stimulează producția de endorfine, hormonii responsabili pentru starea de confort și bună-dispoziție - pe de altă parte, razele UV pot fi nocive pentru piele. Expunerea de durată poate cauza deteriorarea pielii - precum îmbătrânire prematură sau alergia solară. Datele statistice arată că aproximativ unul din cinci europeni suferă de alergie la soare. În special femeile tinere și cu pielea deschisă la culoare suferă de erupția polimorfă la lumină, care poate apărea în fiecare an. Fața este afectată de alergiile solare în cazuri mai rare. De obicei semnele apar pe brațe și pe piept, zone care nu au fost protejate de radiații. Pentru a se pregăti pentru vacanțe la malul mării, cei care suferă de alergie solară pot face terapie cu lumină înainte ca sezonul cald să înceapă. Acest lucru desensibilizează pielea în fața soarelui. De asemenea, puteți preveni manifestările alergice la soare prin dietă. Consumați suficiente alimente bogate în antioxidanți, care blochează radicalii liberi. Vitamina E, calciul, folații și acizii grași Omega 3 ajută la prevenirea alergiilor solare. Totodată, pentru a preveni reacțiile alergice, puteți bea un pahar cu lapte cu o jumătate de oră înainte de expunerea la soare. Acesta conține o cantitate mare de calciu, care inhibă reacțiile alergice. Indicați sunt și morcovii cruzi, care conțin betacaroten și pregătesc corpul pentru radiațiile UV. Nu în ultimul rând, unele medicamente pot ușura simptomele: antihistaminicele și formulele cu cortizon calmează mâncărimea, de multe ori insuportabilă.
Laptele bătut şi oţetul calmează mâncărimea
Dacă simptomele erupției polimorfice la lumină au apărut, compresele cu oțet diluat pot ajuta, întrucât oțetul reduce mâncărimea. Alternativ, puteți încerca și aplicarea de lapte bătut (împiedică extinderea pustulelor și veziculelor și calmează mâncărimea). Apoi spălați bine pielea și îndepărtați toate urmele, pentru a preveni apariția infecțiilor. De asemenea, cremele cu aloe vera și gălbenele pot calma simptomele erupției polimorfice la lumină. Orice ați folosi pentru calmare, răcoriți zona afectată cu șervețele umede!