de Cătălin Tăgârță şi Adrian Barna
Radioterapia este unul dintre tratamentele clasice ale cancerului, care țintește celulele tumorale prin intermediul unor fotoni, dar care afectează, de asemenea, și celulele sănătoase. Prin urmare, se poate spune că are nume- roase efecte secundare. Astfel, atât pentru această problemă, dar și în cazul tumorilor radiorezistente, se poate apela la hadronoterapie.
Celulele sănătoase din jurul tumorii sunt ocolite
Hadronoterapia cu ioni de carbon sau carbonterapia este o tehnică promovată mai ales în Japonia. Aceasta presupune trimiterea unui fascicul de ioni de carbon la nivelul tumorii. Aceşti ioni pătrund în celulele tumorale, creându-le leziuni mai grave decât alte tratamente la nivelul materialului lor genetic. Acţiunea ionilor este intensă. Fasciculul de ioni este orientat cu precizie, în aşa fel încât celulele tumorale pot fi ţintite cu exactitate. Celulele tumorale nu mor imediat, dar treptat ele devin incapabile de a se mai multiplica. „Comparativ cu razele X (radioterapie), care traversează organismul în ansamblul lui şi deci iradiază inclusiv celulele sănătoase, ionii de carbon se opresc la nivelul tumorii. Adică toate celulele sănătoase din jurul tumorii sunt ocolite. Ionii de carbon sunt extrem de distructivi, dar acţionează exclusiv la nivelul celulelor maligne”, subliniază profesorul Balosso, şeful serviciului radioterapie la CHU Grenoble.
Astfel, hadronoterapia permite vindecarea unor forme de cancer letale încă la ora actuală. „Perioada în care dispare tumoarea depinde de tipul cancerului, putându-se vorbi chiar despre vindecare”, a explicat doctor în fizică medicală Jean Yves Giraud pentru cotidianul „Le Figaro”.
Nu face părul să cadă și nu înroșește pielea
În cazul în care există celule maligne, e nevoie de o energie specială pentru a distruge cancerul. „Oamenii care primesc tratamente cu radiații au pielea de culoare roșie și își pierd părul... În schimb, un «bombardament» cu fasciculi de ioni sau protoni este menit să micșoreze suferința”, a declarat cercetătorul Rafael Garcia Molina pentru site-ul oficial al Universidad de Salamanca (www.usal.es). Potrivit specialistului, problema este că această tehnologie este destul de scumpă, prin urmare, fiind utilizată doar pentru cazurile de cancer la copii sau pentru unele tumori specifice, cum ar fi cancerul de prostată.
Radiațiile care trec prin organism sunt cu 70% mai mici
În Europa, hadronoterapia este administrată momentan doar în Franţa, Elveţia, Italia, Suedia și Marea Britanie. În ţara noastră, medicul radioterapeut Nicolae Verga, împreună cu un grup de specialişti, a creat Societatea Română de Hadronoterapie. Medicul spune că „în hadronoterapie iradierea nu mai pleacă din tumoare, iar radiaţiile care trec prin organism, până la tumoare, sunt de doar 30% din radiaţiile totale din tumoare”.
De reţinut! Hadronoterapia nu este o terapie miraculoasă pentru toate formele de cancer. Specialiştii japonezi speră să perfecționeze tehnica, astfel încât să poată fi folosită în cazul tumorilor bazinului şi ale membrelor.