de Luana Mare şi Sorin Dumitrescu
Unul dintre cei mai cunoscuţi medici specializaţi din ţară, doctor Mihai Craiu (medalion), medic primar pediatru la I.N.S.M.C. „Alessandrescu - Rusescu” și profesor la U.M.F. „Carol Davila” din București, a iniţiat un proiect menit să vină în ajutorul multor părinţi, şi anume Spitalul Virtual pentru Copii, o platformă online unde oferă informaţii preţioase tuturor celor interesaţi de îngrijirea celor mici şi suferinzi. Despre acest proiect ne-a vorbit chiar medicul Mihai Craiu.
„Ajută în tratarea cazurilor urgente aflate la mare distanţă”
- Cum a venit ideea acestui Spital Virtual pentru Copii?
- Ideea a plecat de la întrebarea pe care mi-am pus-o în urmă cu mai mulţi ani în momentul în care dezvoltam un proiect de cercetare destinat copiilor cu astm bronşic. Cum să aibă acces aceşti copii şi părinţii lor la modalităţi educaţionale fără să trebuiască să vină fizic la Institutul pentru sănătatea Mamei şi Copilului. Sunt cazuri grave aflate la mare distanţă de Bucureşti şi, împreună cu colegii mei şi cu celălalt pneumolog al institutului, cu doamna doctor Stan, şi cu rezidenţii mei, ne-am gândit să facem un portal chiar pe site-ul institutului pe care am explicat într-o limbă română fără termeni medicali de înaltă specialitate despre cum să recunoaştem când un pacient astmatic se simte rău, cum să administrăm medicaţia, ce incidente sau accidente pot să apară tehnic. Am încercat să facem un portal pe care să răspundem la întrebări pe care le primeam în momentul în care stabilizam un pacient în compartimentul de primiri urgenţe.
- De ce aţi considerat necesar un astfel de proiect? Numai pentru a rezolva o problemă de distanţă între medic şi pacient?
- Convingerea mea este că viitorul este al interacţiunii online, într-o pondere semnificativă, cel puţin în chestiile legate de educaţie sau de probleme simple. Am plecat de la faptul că mulţi părinţi se duc întâi online. După 30 de ani de meserie şi după ţinut zeci de conferinţe în mediul academic şi după ce am publicat aproape 80 de lucrări de specialitate am ajuns la concluzia că ceea ce ştiu şi ceea ce pot oferi pacienţilor mei are mai mari şanse de a se împlini în sănătatea unui copil, dacă este livrat şi online. Dacă am fi mai mulţi medici online, ar fi posibil ca unii părinţi să găsească răspunsul la întrebarea care de multe ori îi aduce în faţa uşii cabinetului nostru. În felul acesta am câştiga timp şi am putea să livrăm o calitate mai mare a actului medical. De asemenea, m-am convins că pacientul român îşi doreşte informaţii, iar dacă acestea îi sunt oferite de cineva specializat, acest fapt nu poate decât să vină în sprijinul ambelor părţi: atât micuţului pacient, cât şi medicului, care va rezolva un caz mult mai repede.
„Sunt postate materiale video cu proceduri ce pot fi făcute acasă”
- Ce pot găsi părinţii pe această pagină de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii?
- Pentru unii părinți și adolescenți poate fi o sursă de documentare și de educare online, și mă refer aici la materialele video, în care este explicat modul corect în care pot fi făcute anumite proceduri la copii, de exemplu cum administrăm aerosolii sau cum facem o nebulizare umedă. Apoi, această pagină este locul unde cei interesați pot pune întrebări legate de diagnostic și despre opțiuni de tratament. Desigur, Spitalul Virtual pentru Copii nu este un spital real și nu furnizează prescripții medicale, dar poate să ofere referințe și materiale bibliografice despre reglementările de tratament sau dozele corecte pentru medicație. Și nu în ultimul rând, Spitalul Virtual pentru Copii dorește să formeze un parteneriat cu părinții copiilor bolnavi. În multe situații, prezența într-un spital real este un eveniment traumatizant din punct de vedere emoțional pentru părinte. Și acesta uită, odată cu trauma respectivă, și toate aspectele legate de instruirea făcută în vederea îngrijirilor la domiciliu. În Spitalul Virtual pentru Copii, părinţii pot accesa informația necesară continuării îngrijirii corecte la domiciliu atunci când sunt pregătiţi. De asemenea, pot pune întrebări, pot trimite feedback.
- Ce planuri aveți cu proiectul Spitalul Virtual pentru Copii? Aveți în vedere dezvoltarea lui?
- Planuri de dezvoltare există multe, dar ne şi confruntăm cu unele probleme. De exemplu, cea a finanţării. Acest proiect virtual este până în acest moment un efort individual, fără absolut nicio finanțare exterioară. Pentru a fi credibil în ochii suspicioși ai unor părinţi încercați de contactul neplăcut cu zonele gri sau negre ale medicinei românești, eu am refuzat până acum orice finanțare exterioară. Pentru că ar fi putut fi utilizată ca element denigrator, în bunul spirit balcanic al „scenariilor”.
„Medicul este mai uşor abordabil în plan virtual”
- Credeţi că pot căpăta părinţii mai multă încredere în comunicarea cu un medic prin social media decât într-o consultație clasică?
- Bineînţeles. Este mai ușor abordabil un medic virtual. Plus că acesta poate să răspundă și la ora 1:00 noaptea sau în weekend la unele probleme presante, punctuale. Emoțiile negative asociate percepției corpului medical sunt mai ușor depășite în fața telefonului mobil sau a calculatorului. Acest mod de comunicare plasează părintele pe o poziție de partener al medicului, de colaborator al acestuia.
- Credeţi că va fi limitată astfel influenţa unor persoane neavizate care oferă sfaturi medicale în mediul online şi nu numai?
- Forumurile sunt prietenoase din punct de vedere emoțional. Este o „democrație” a comunicării. Ne putem exprima cu toții și, ca urmare, ajungem să ne comportăm cam ca la un meci de fotbal. În social media putem să huiduim fără consecințe, putem să ne găsim parteneri de perspectivă, putem să ne validăm percepțiile sau spaimele în grupuri de persoane care gândesc ca noi. Problema este că nu toți liderii de opinie din aceste grupuri de adepți ai medicinei alternative sau „altfel” sunt complet nevinovați.
- Vă referiţi în multe dintre postări la astm şi la manifestările lui la copii. Cât de frecventă este această afecţiune la copiii din România?
- Astmul este aria mea de excelenţă. Deoarece a doua specialitate este pneumologia pediatrică - este de spus că am fost numit de rectoratul UMF Carol Davila drept coordonatorul programului de rezidenţiat în Centrul Universitar Bucureşti pentru nou-înfiinţatul rezidenţiat de pneumologie pediatrică. În mod regulat, evaluăm la institut peste 300 de astmatici anual ce vin periodic, fiind mai mult sau mai puţin controlaţi. La aceştia se adaugă cazurile sporadice de agravare foarte severă care vin cu insuficienţă respiratorie.
„În Occident se practică deja telemedicina“
- Credeţi că vor ajunge românii să prefere consultațiile medicale prin Skype sau pe Messenger în locul celor la cabinet?
- Deja există telemedicină, în cele mai variate forme. Pentru urgențele banale, pentru diverse boli infecțioase (ca să nu le răspândim și altora într-o sală de așteptare clasică). În Occident a apărut formatul electronic de fișă de externare, în care medicul înregistrează un fișier video pentru pacientul său, iar acesta îl vede liniștit de acasă. Telemedicina ar putea fi și ea o soluție pentru criza masivă de personal calificat sau pentru regiunile mai îndepărtate, izolate, care sunt greu accesibile.