de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
O piesă de mobilier recent realizată promite să le asigure un plus de independență pacienților cu demență. Este vorba despre un dulap inteligent, care îi ajută pe acești bolnavi să-și aleagă piesele vestimentare și să ducă îmbrăcatul la bun sfârșit.
Combinație de senzori și recunoașterea imaginilor
Dulapul are cinci sertare și este echipat cu un senzor de mișcare. Este organizat cu câte o piesă de îmbrăcăminte în fiecare compartiment, în funcție de preferințele vestimentare ale persoanei care folosește sistemul. Conectat la o brățară pe care bolnavul o are la mână, dulapul folosește o combinație de senzori și un proces de recunoaștere a imaginilor care urmărește persoana pe măsură ce asamblează o ținută, dându-i utilizatorului și sugestii audio în legătură cu fiecare mișcare următoare, notează „Daily Mail”.
Coduri de bare plasate pe fiecare haină
Cercetătorii care au realizat prototipul în cadrul Universității New York afirmă că noul dulap nu doar va ajuta bolnavii de demență să-și păstreze independența și demnitatea într-o mai mare măsură, ci le va fi de folos și celor care îi îngrijesc. În condițiile în care afecțiunile neurodegenerative îi fac pe bolnavi dependenți de alte persoane și pentru cele mai banale activități (16,1 milioane de tineri au grijă de rudele cu demență doar în SUA), opțiunea de a se îmbrăca singuri, acțiune care pare simplă pentru oricine altcineva, dar este o corvoadă pentru acești pacienți, reprezintă un pas uriaș înainte. Denumit DRESS, dulapul este realizat în colaborare cu alte unități de învățământ din America și se folosește de un sistem de coduri de bare plasat pe fiecare piesă vestimentară.
Viitoare integrare în rutina zilnică
Întregul proces prin care bolnavul se îmbracă singur este monitorizat de la distanță, dar în detaliu, de îngrijitor. Acesta îi transmite audio persoanei bolnave să deschidă dulapul, iar piesa de mobilier se aprinde imediat. O cameră de luat vederi detectează codurile de bare ale hainelor, iar în momentul în care o piesă este pusă corespunzător, sistemul încurajează persoana să continue. Dacă în schimb sesizează o greșeală sau faptul că activitatea pacientului s-a întrerupt, același sistem audio corectează bolnavul sau îl îndeamnă să treacă la pasul următor. „Scopul nostru este acela de a asigura asistență pentru persoanele cu demență, să le ajutăm să îmbătrânească mai frumos, mai demn și mai liniștit, cu siguranța că sistemul le va atrage atenția dacă au uitat ceva în procesul de îmbrăcare. Intenționăm să facem în așa fel încât acest prototip să fie integrat în rutina zilnică a acestor bolnavi și să devină un element de normalitate”, explică specialistul Winslow Burleson.
Sistemul DRESS a demonstrat, în cadrul testelor, că poate detecta orientarea și poziția hainelor la fel ca o persoană sănătoasă