de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Sunteți mereu cu gândul la concediu? Din ce în ce mai mult nu vă puteți aduna gândurile? Începeți o mie de lucruri, dar nu terminați niciunul, iar munca a început să vă fie afectată? Specialiștii au afirmat la unison că lipsa de concentrare e o boală, provocată de viața agitată, nesiguranță, informațiile pe care le primiți zi de zi. Iar atunci când creierul nu mai poate să răspundă la stimuli, e necesar să fie luate urgent măsuri.
Menopauza afectează agerimea minții femeii
Potrivit cercetătorilor, cauzele apariției acestei afecțiuni sunt multe, de la zgomot, lipsa de motivație, perturbarea produsă de alte persoane sau de telefon, până la condițiile improprii de muncă, sarcinile plicticoase sau suprasolicitante, știrile alarmante de la televizor, deprinderile greșite sau conflictele emoționale nerezolvate. De asemenea, lipsa de concentrare poate apărea ca urmare a lipsei de oxigen, în cazul unei activități intelectuale concentrate. Afecțiunea este unul dintre semnele comune ale depresiei, în special atunci când este vorba despre o stare mai puternică și de lungă durată, la care se adaugă și tulburările de somn, o altă problemă care favorizează apariția stării de moleșeală de a doua zi. Potrivit unui studiu realizat de specialiștii de la Universitatea de Medicină Rochester, New York, menopauza poate afecta agerimea minţii unei femei. Activitatea cerebrală poate fi zdruncinată și de antidepresive, dar efectele dispar după ce tratamentul este întrerupt. Totodată, lipsa concentrării se poate ivi și din cauza unor pro- bleme de sănătate mai grave cum ar fi, de exemplu, hipotiroidia, care poate conduce la schimbări la nivelul funcțiilor celulelor creierului. Nu în ultimul rând, unul dintre primele semne care apar în boala Alzheimer sunt pierderile de memorie.
Un rol esenţial îl au vitaminele B
O dietă necorespunzătoare afectează, de asemenea, modul în care funcționează creierul. Persoanele care nu au o alimentație sănătoasă și au probleme cu greutatea devin mai puțin active, ceea ce are efecte și asupra concentrării. Ce e de făcut în această situație? În primul rând, administrarea de lecitină, acizi grași, fier, calciu, magneziu și vitaminele din grupul B. În ceea ce privește alimentația, se recomandă consumul de legume și fructe proaspete, cereale integrale, ciuperci, produse lactate, mazăre, carne de curcan și vită, ficat, semințe de floarea-soarelui, semințe de susan, alune de pământ, fistic, migdale. De asemenea, creierul trebuie întreținut cu cât mai multe alimente bogate în Omega 3, respectiv pește, ulei de pește, ulei de in, nuci, soia. Pentru a stimula puterea de concentrare, fitoterapeuții recomandă să consumați cât mai mult ghimbir, mărar și scorțișoară, care întăresc sistemul nervos.
Dimineața, stați sub duș cu ochii închiși
Potrivit neurobiologilor americani, există multe metode de antrenament pentru creier. În acest sens, aceștia recomandă ca dimineața să stați sub duș cu ochii închiși, găsind buretele sau șamponul pipăind cu mâna. Acest lucru va ajuta foarte mult simțul tactil. De asemenea, e bine să faceți anumite lucruri folosind doar mâna stângă. E foarte important să vă așezați seara, în cameră, un flacon cu parfum de lavandă, vanilie sau citrice. Dacă drumul până la birou a devenit extrem de plictisitor, ce-ar fi dacă ați ocoli pentru a ajunge la destinație? În acest fel, veți stimula cortexul și hopocampusul, un centru al memoriei, pentru a înmagazina noi impresii vizuale. În autobuz sau în metrou, ar fi indicat să călătoriți cu… auzul, închizând ochii și încercând să recunoașteți traseul după diferite zgomote. Se știe că atunci când sunteți speriați sau stresați, simțiți că vi se taie respirația, ceea ce nu e deloc plăcut. Pentru a preîntâmpina acest lucru, specialiștii recomandă să lăsați aerul să pătrundă și să iasă regulat din plămâni, continuând să respirați conștient. Când ajungeți în supermarket, la cumpărături, luați și ceva ce nu ați mai consumat niciodată, iar când vă așezați la masă, puneți două lumânări aprinse și o muzică în surdină. Oamenii de știință spun că introducerea unor noi elemente ajută creierul să rămână mereu treaz atunci când are obstacole de depășit. Când aveți multe pe cap, obișnuiți-vă să scrieți totul pe o agendă. În felul acesta, mintea dumneavoastră nu o să o mai ia razna.
Plimbați-vă, chiar dacă este vreme urâtă afară
Atunci când trebuie să stați de vorbă cu cineva, nu trebuie să fiți atenți doar la conținutul discuției, ci mai ales la cât de corect vorbește partenerul, ce timbru al vocii are și ce vibrații emoționale. Totodată, atunci când urmăriți o emisiune la televizor, e bine să reduceți puțin sonorul pentru a înțelege cu adevărat ce spune cel care vorbește. Un ajutor rapid când simțiți că nu vă mai puteți concentra cum trebuie este să mâncați un fruct în liniște, să pipăiți coaja pentru a vedea dacă este netedă sau aspră, să simțiți mirosul. Specialiștii susțin că aceste lucruri vă vor stimula atenția și lipsa de concentrare va dispărea. Indiferent ce vreme este afară, nu trebuie să ratați să vă plimbați, iar în acest timp să identificați plante și animale pe care să le priviți cu mare atenție. Puteți, de asemenea, să aprindeți o lumânare și să vă așezați în fața acesteia, privind la flacără. Este un exercițiu foarte util, care vă ajută să scăpați de lipsa de concentrare. De asemenea, încercați atunci când ascultați muzică, să percepeți sunetele produse de fiecare instrument în parte.
Performanţele cognitive scad odată cu carenţa de fier
O altă cauză care duce la apariția lipsei de concentrare este anemia, persoanele care suferă de o asemenea afecțiune confruntându-se zi de zi cu stări de slăbiciune și oboseală cronică, deși nu depun un efort mare. Oamenii de știință susțin că în acest caz e indicat să consumați cât mai multe alimente care conțin fier. Atunci când săriți peste micul dejun și consumați multă cafea, îi dați organismului două semnale pentru a activa hormonii stresului: cortizolul şi adrena- lina. În acel moment, corpul dumneavoastră intră în faza de luptă pentru supraviețuire și nivelul de concentrare scade. Pentru a avea un creier sănătos, consumați dimineața un mic dejun bogat în proteine, grăsimi bune și carbohidrați, apoi beți o cafea bună. Nu uitați că sportul stimulează neurotransmițătorii responsabili de concentrare, cum e dopamina.