de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Pacienții cu epilepsie care fac parte dintr-un proiect inovator sunt tratați printr-o metodă inedită: implantarea de cipuri în creier. Potrivit experților care derulează acest program, primele rezultate sunt promițătoare.
Proteză pentru hipocampus
Implantarea unui microcip în creierul uman cu scopul de a-i debloca potențialul maxim nu mai este o temă de science-fiction, ci o realitate viitoare care se apropie cu repeziciune. Potrivit expertului în înaltă tenologie Bryan Johnson, care lucrează deja la un astfel de dispozitiv, în următorii 15 ani această procedură va deveni un lucru obișnuit. Prima direcție de acțiune a acestui microcip sunt anumite boli, cum sunt epilepsia și Alzheimer. „Ideea este că dacă o persoană are pierderi de memorie se poate realiza o proteză pentru hipocampus. Restaurând circuitele creierului se întoarce și memoria. În acest fel, primii superoameni vor fi de fapt cei care vor avea anumite deficiențe pe care acest cip să le poată corecta”, explică Johnson.
Se vor putea șterge amintirile dureroase
În cadrul unei conferințe care a avut loc recent la Lisabona, Bryan Johnson a detaliat proiectul, susținând că implantarea microcipului va fi de folos și pentru ștergerea amintirilor dureroase, combătând astfel anxietatea sau depresia, precum și pentru activități intelectuale. „De exemplu, ar exista răspuns afirmativ la întrebarea dacă se poate ajunge la o memorie perfectă, dacă se poate spori rata de învățare, dacă se poate comunica direct cu un alt creier sau dacă se pot șterge amintirile neplăcute”, susține expertul, care a estimat că în maximum 20 de ani aceste implanturi vor fi la fel de populare cum sunt astăzi telefoanele inteligente. De altfel, compania pe care a înființat-o Johnson lucrează la prototipul unui microcip dedicat uzului medical.
Remedierea de probleme ale celulelor, mușchilor, oaselor
Nanomașinile inteligente care să poată fi introduse în creier sau în corp pentru a corecta deficiențe fizice sau a vindeca boli preocupă experți din toată lumea, care estimează că oamenii care vor purta aceste dispozitive vor apărea în următoarele două decenii, notează „Daily Mail”. John McNamara, de la Centrul pentru Inovație al IBM, consideră că aceste elemente de inteligență artificială vor aduce schimbări majore în planul sănătății publice. „Beneficiile medicale vor fi enorme. Vor putea fi remediate probleme ale celulelor, mușchilor, oaselor și vor putea fi impulsionate capacitățile cognitive ale oamenilor”, explică McNamara.