de Valeria Roman şi Florica Pintea
Sunt puține cazurile în care limfedemul se rezolvă prin purtarea manșoanelor compresive, iar pacienții care scapă de a- ceastă problemă de sănătate se pot considera cu adevărat norocoși. Recent, chirurgii români de la Clinica Zetta, din București, au marcat o premieră medicală, operând o femeie cu cancer de sân, al cărei braț, după mastectomie și excizia ganglionilor limfatici, arăta complet nefiresc, fiind umflat ca un burete. Intervenția a durat opt ore, timp în care echipa de medici a lucrat la microscop, reparând vene și artere de mici dimensiuni. Despre toate detaliile unei operații complexe am stat de vorbă cu doctor Dragoș Zamfirescu (medalion), medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, cel care a condus echipa din sala de operații.
„Este o consecință tipică în cancerul de sân”
- Care este tratamentul actual al limfedemului în România?
- Din păcate, în momentul de față tratamentul limfedemului în România este unul limitat la purtarea unor echipamente de compresie și, deseori, aproape ineficient. Pacienților cu limfedem nu li se ofereau până în urmă cu câțiva ani soluții terapeutice eficiente și predictibile. În momen- tul de față se pare că există în sfârșit o metodă care dă rezultate mai bune.
- Despre ce este vorba și câți pacienți au beneficiat de această tehnică nouă?
- Mă refer la transplant de ganglioni limfatici vascularizați, pe care l-am făcut cu succes în Clinica Zetta. Prima pacientă a fost operată anul trecut, în noiembrie, iar a doua la începutul acestui an. În România puteam să spunem că până de curând tratamentul modern și eficient al limfedemului era doar un vis, dar lucrurile încep să se schimbe. Ultima pacientă este un caz special, dar în același timp un exemplu tipic pentru această patologie. Vorbim despre un diagnostic de cancer de sân, în care s-au realizat mastectomie (excizia sânului), evidare axilară (scoaterea tuturor ganglionilor limfatici din axilă), ceea ce a dus la instalarea consecutivă a unui limfedem (umflarea membrului superior cu limfă).
„Membrul superior era umflat ca un burete cu lichid”
- În ce a constat această operație în premieră și cât a durat intervenția?
- În această operație, după cunoștința mea, s-au realizat de fapt mai multe premiere. S-au recoltat ganglioni limfatici vascularizați de la nivel supraclavicular și au fost transplantați la nivelul pumnului membrului cu limfedem, reparându-se la microscop o arteră și o venă cu diametrul de 2 mm. În plus, s-au efectuat anastomoze (n.r. - suturi) între patru vase limfatice cu diametrul de 0,3-0,5 mm și trei vene de calibru de 0,7 mm, cu un fir cu acul de 30 de microni, cel mai mic ac și cel mai subțire fir existent uzual în lume. O altă premieră a fost și că am beneficiat de un aparat sofisticat, de ultima generație, care ne-a fost pus la dispoziție de o firmă privată. Operația a durat opt ore şi suntem bucuroși pentru că totul a decurs bine, dar și pentru că putem oferi, în sfârșit, o rază de speranță pacienților cu limfedem din România.
- Cum a ajuns pacienta într-o situație atât de gravă?
- Lipsa ganglionilor a determinat imposibilitatea drenării limfei din membrul superior, aceasta rămânând în membru și determinând, astfel, umflarea lui ca un burete cu lichid. În urmă cu ceva timp, pacienta a beneficiat de o intervenție de reconstrucție mamară cu țesut propriu și o operație de simetrizare a sânului contralateral. Fiind o pacientă extrem de activă și de bine informată, a aflat că există posibilitatea realizării unei operații care să reducă cu șanse mari limfedemul existent.
- Până acum, cei care voiau să se opereze unde puteau face intervenția?
- Oferta este extrem de limitată. Tratamentul limfedemului este practicat în foarte puține centre, din cauza complexității foarte ridicate. Este nevoie de dotări speciale, pentru că se lucrează la microscoape cu magnificaţie mare, cu instrumente și fire extrem de fine, dar și pentru că din cauza dificultății tehnicilor de supermicrochirurgie și a duratei mari de lucru în condiții extreme, nu există prea mulți specialiști. Și rezultatele sunt de obicei doar satisfăcătoare și rareori bune. În acest gen de operații, probabilitatea de rezolvare definitivă este de 40%, de ameliorare parțială este de 98% și doar 2% sunt șanse să nu avem niciun rezultat. Ținând cont de lipsa practic absolută a unei posibilități de ameliorare de până acum, astfel de intervenții oferă mult mai multe șanse pacienților.
Masajul ajută la drenarea limfei
Până la această operație de transplant de ganglioni, pacienții cu limfedem erau ajutați să amelioreze simptomele cu ajutorul masajului de drenaj limfatic, a medicamentelor și a echipamentelor compresive. Prima fază de tratament presupune drenaj, exerciții fizice și masaj pneumatic (realizat cu ajutorul unui aparat care realizează compresii și decompresii, succesive, centripete, ce favorizează circulația de întoarcere și secundar resorbția edemului). De asemenea, îngrijirea pielii este esențială. În cea de-a doua fază, este necesară tratarea cauzei de bază, iar la apariția celulitei sau limfangitei (n.r. - inflamația vaselor limfatice) se administrează antibiotice precum penicilina.
Sfaturi practice
Pentru membrul superior se recomandă spălarea zilnică și uscarea atentă, obiceiuri care previn apariția infecțiilor și aplicarea de creme sau de uleiuri hidratante. Se vor evita accidentările, iar în caz de tăiere se va aplica rivanol. Ridicarea greutăților și efortul fizic intens sunt interzise! Este bine ca pacienții cu limfedem să poarte haine lejere, să se protejeze de soare și să folosească creme specifice. În cazurile ușoare sunt de folos și manșoanele compresive, care se vor purta numai cu recomandarea medicului. Pentru membrul inferior se recomandă purtarea de încălțăminte comodă. Plimbările nu se vor face niciodată desculț, iar efortul fizic intens trebuie evitat. Pentru epilare nu se va folosi lama sau ceara, evitându-se astfel arderea sau tăierea pielii și se va opta în schimb pentru un aparat electric. În cazul apariției durerii, a inflamației și a căldurii în picior se apelează de urgență la medic! Purtarea ciorapilor compresivi se va face doar cu recomandarea medicului.