de Monica Beleneş şi Eduard Popa
În acest secol al vitezei în care trăim şi din cauza stresului zilnic, ne mai întreabăm câţi microbi conţin obiectele cu care intrăm în contact? Dar gesturile reflexe, banale, de altfel, de a pune mâna pe tot ce ne înconjoară fără a ne spăla imediat pe mâini ne pot pune viaţa în pericol. De aceea, doctor Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls, vă spune care sunt cele mai contaminate obiecte.
Banii pot fi purtători de gripă
Indispensabilii şi omniprezenţii bani sunt trecuţi din mână în mână, depozitaţi în cele mai neigienice locuri şi astfel devin şi ei un focar de infecţie. Potrivit specialiştilor, un virus gripal poate trăi de la o oră şi până la 17 zile pe o bancnotă de hârtie. Pentru că nu puteţi spăla banii, trebuie să aveţi grijă să vă dezinfectaţi mâinile după ce i-aţi atins: cu apă şi cu săpun sau măcar cu un şerveţel umed antibacterian.
Telefoanele mobile găzduiesc stafilococul auriu
Telefonul mobil e obiectul de care nu vă dezlipiţi nici măcar la toaletă sau în pat, la culcare, pe post de ceas deşteptător. Şi pentru că îl luaţi peste tot, e bine să ştiţi că nu e doar un aparat util, ci şi un purtător de zeci de mii de germeni şi de bacterii. Studiile arată că 92% dintre telefoane sunt infectate şi conţin peste 1.000 de tipuri de microbi. Cele mai frecvente bacterii sunt E.coli sau stafilococul auriu meticilino-rezistent, care stă în mod normal în nas, gură şi pe piele. Mai mult, scaunul de toaletă conţine opt unităţi de colonii bacteriene pe centimetru pătrat, în vreme ce aceeaşi suprafaţă de pe un buton de lift conţine 313 astfel de unităţi. Tastatura calculatorului este de 400 de ori mai contaminată decât scaunul toaletei. Alte suprafeţe din casă, pe care le dezinfectaţi mult mai rar decât pe cele din baie, sunt clanţele uşilor şi întrerupătoarele electrice. Acestea sunt adevărate rezervoare de bacterii, pe care le duceţi uneori în bucătărie. Ar trebui să le curăţaţi săptămânal cu o cârpă îmbibată în soluţie dezinfectantă sau în oţet ori cu un şerveţel antibacterian. Iar 72% dintre bureţii şi cârpele de vase conţin bacterii care pot provoca toxiinfecţii alimentare. Pentru a scădea riscurile de contaminare, spălaţi bine bureţii, stoarceţi-i şi lăsaţi-i să se usuce pe o suprafaţă uscată. De asemenea, înlocuiţi-i la fiecare trei săptămâni.
Sacoşele refolosibile pot transmite E.coli
Mai mult ca sigur nu spălaţi sacoşele refolosibile de la cumpărături şi de aceea e bine să ştiţi că ele conţin bacteria E.coli. Pentru a scădea riscul de contaminare, nu puneţi sacoşele pe masa de bucătărie şi spălaţi-vă pe mâini înainte şi după ce le goliţi. De asemenea, dacă vreţi să mâncaţi după ce aţi făcut cumpărăturile la supermarket, ar fi bine să vă spălaţi pe mâini. Pare de la sine înţeles, dar de multe ori uitaţi să faceţi acest lucru după ce aţi atins mânerele cărucioarelor pline de bacterii, plus alte obiecte evaluate tactil de zeci şi sute de oameni zilnic.
Testerele de machiaj, cunoscute pentru herpes şi Candida
Când intraţi într-un magazin de cosmetice, sunteţi tentată să încercaţi tot ce doriţi, pentru că e pe gratis. Dar tot aşa, fără bani, puteţi colecţiona şi agenţii infecţioşi. Unii stafilococi de pe un ten acneic pot trece foarte uşor pe pielea dumneavoastră prin întrebuinţarea bureţilor sau a pensulelor de machiaj. Iar folosirea unui ruj, testat în prealabil de cineva cu herpes ori Candida, vă poate contamina rapid dacă aveţi imunitatea scăzută. De aceea, testările trebuie să le faceţi direct pe mână. Ce să mai zicem de conţinutul poşetei? În geanta unei femei găseşti de toate, de la telefon mobil, portofel, ruj, chei până la cărţi şi alte nimicuri folositoare. Pentru a evita o eventuală îmbolnăvire, dezinfectaţi-le periodic!