de Călin Popa şi Adrian Barna
În 2015, un specialist din Boston descoperea efectul luminii asupra celulelor din creierul animalelor de laborator. Astăzi, când testele pe subiecți umani au început, experții se declară uimiți de ceea ce poate face această procedură în cazuri de demență și de Alzheimer.
Poate opri moartea neuronilor
Specialiștii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au ajuns la concluzia că terapia cu lumină poate opri procesul de moarte a celulelor creierului afectate de acumularea de proteine și astfel se poate considera că există o armă nouă în lupta cu Alzheimer. „Nu am văzut niciodată așa ceva. Este aproape șocant”, spune expertul Li-Huei Tsai despre faptul că terapia cu lumină a distrus acumulările de proteine din creierul animalelor de laborator. Este binecunoscut faptul că acest tip de placă duce la moartea celulelor în cazul afecțiunilor degenerative.
Stimulează celulele imunitare
Pentru a determina dacă nu cumva este vorba despre un efect izolat, specialiștii au efectuat teste extinse și asupra altor părți ale creierului eliberate de acumulările de proteine cu ajutorul terapiei cu lumină. Astfel, s-a constatat faptul că neuronii s-au întărit, au fost stimulate celulele imunitare și s-a redus inflamația. În testele ulterioare s-a demonstrat, de asemenea, faptul că terapia cu lumină acționează cu precădere asupra acumulării a două tipuri de proteine - P301S și CK-p25 -, iar întreruperea acestui proces a avut ca rezultat stoparea înaintării bolii. După trei săptămâni de terapie cu lumină, animalele tratate în acest fel păstraseră cu 20 de procente mai mulți neuroni decât exemplarele netratate.
Neurodegenerarea poate fi şi prevenită
La finalul testelor de șase săptămâni, s-a constatat la animalele tratate cu ajutorul terapiei cu lumină nu doar că degenerarea fusese stopată, ci și că multe funcții cognitive fuseseră îmbunătățite. „Se pare că neurodegenerarea poate fi, în mare parte, prevenită”, este de părere Tsai. Potrivit studiilor experților, stimularea vizuală la o frecvență de 40 de hertzi (cicluri pe secundă) duce spre creier valuri cunoscute ca oscilații gamma în cortexul vizual, care sunt considerate benefice pentru atenție și memorie. Totodată, combinând terapia cu lumină cu stimuli prin sunet - 40 de hertzi -, placa a fost redusă și mai mult, iar efectele s-au extins spre hipocampus și cortexul prefrontal.
În prezent, se efectuează teste preliminare cu combinații lumină-sunet pe un mic număr de pacienți umani