de Monica Beleneş şi Sorin Dumitrescu
Nu sunteţi genul care treceţi pragul centrelor de recoltare şi al cabinetelor de specialitate pentru un control anual? Poate este timpul să vă reconsideraţi priorităţile. Ştim că nu e o plăcere să aşteptaţi pe la uşa medicului de familie şi apoi la cabinetele particulare pentru fondurile necesare investigaţiilor, dar doar câteva analize banale vă pot salva la timp. Iată care sunt acestea şi de ce sunt importante pentru sănătatea dumneavoastră.
Măsurarea glicemiei
Dacă vă faceţi această analiză puteţi depista, din timp, dacă suferiţi sau nu de diabet şi, astfel, veţi putea urma un tratament adecvat. Conform reprezentanţilor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociaţia Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD) se încadrează între 73 şi 110 mg/dl pe nemâncate, iar valoarea anormală a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemâncate.
Măsurarea tensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială, supranumită şi ucigaşul silenţios, este o afecţiune foarte frecventă şi uneori nici nu ştiţi că vă confruntaţi cu ea. Cardiologii susţin că tensiunea arterială nu trebuie să depăşească 140/90 milimetri coloană de mercur (mmHg). Astfel, dacă suferiţi de această boală şi nu o ţineţi sub control, puteţi face infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă sau chiar vă vor fi afectaţi rinichii.
Verificarea nivelului de colesterol
Nivelul crescut al colesterolului se află pe lista duşmanilor ce determină bolile de inimă. În acest caz, pentru ca totul să fie sub control, colesterolul total trebuie să fie sub 190 de miligrame pe decilitru (mg/dl). Iar pentru a verifica acest lucru nu trebuie decât să faceţi o analiză simplă de sânge, care se recoltează dimineaţa pe nemâncate.
Măsurarea circumferinţei abdominale
Alimentaţia neadecvată, în combinaţie cu un stil de viaţă sedentar, face ca societatea să se transforme într-una formată din obezi. Pentru această problemă, soluţia nu o reprezintă dietele drastice, ci schimbarea stilului de viaţă. De aceea, toată atenţia trebuie să cadă pe ce mâncaţi, dar şi pe exerciţiile fizice. În plus, nu strică să vă măsuraţi periodic circumferinţa taliei pentru a vedea când exageraţi cu greutatea. În general, valoarea circumferinţei abdominale nu trebuie să fie mai mare decât jumătate din înălţimea unei persoane. Adică, dacă aveţi o înălţime de 1,62 m, circumferinţa taliei trebuie să fie sub 81 de centimetri. Orice depăşire a acestei valori predispune la boli de inimă, diabet şi cancer.
Controlul anual la medicul ginecolog
La ginecolog nu trebuie să călcaţi doar când aveţi probleme, ci faceţi-vă un obicei din a merge măcar de două ori pe an. O analiză a secreţiei vaginale depistează posibilele infecţii, iar testul Babeş Papanicolau verifică modificările anormale care pot să apară la nivelul colului uterin. Dacă specialistul vrea să facă şi alte investigaţii, este posibil să vă programeze la o ecografie vaginală (pentru o vizualizare atentă a ovarelor) sau la o colposcopie (inspectarea colului uterin). Dar toate aceste teste de rutină vă vor proteja de bolile ginecologice, care, dacă sunt depistate devreme, au rezolvare.