de Călin Popa şi Eduard Popa
În pofida reglementărilor şi a controalelor ingredientelor, meniurile fast-food nu doar că nu s-au îmbunătățit, dar sunt chiar mai nesănătoase decât în anii 1990.
Au crescut porțiile
Nutriționiștii americani au analizat meniurile din zece cele mai populare rețele de fast-food în 1986, 1991 și 2016. Rezultatele sunt dezolante: în cele trei decenii, preparatele de tip fast-food au înregistrat plusuri consistente la numărul de calorii și la sarea adăugată. Totodată, porțiile au crescut simțitor, iar alegerile la toate categoriile - aperitiv, fel principal, desert - au sporit cu 226%. „Cercetarea aduce un element în plus tabloului general al felului în care mâncarea de tip fast-food alimentează obezitatea, care a ajuns pandemie și care generează o multitudine de afecțiuni cronice. Deși numărul mare de opțiuni ar putea permite o alegere mai sănătoasă în detrimentul alteia, per ansamblu, faptul că au crescut porțiile și că sarea din acest tip de mâncare este tot mai multă nu face decât să agraveze situația”, explică Megan A. McCrory.
O masă fără desert „acoperă” 50% din caloriile zilnice
Cel mai mare salt caloric s-a înregistrat la capitolul desert - câte 62 de kilocalorii la fiecare zece ani -, urmat de aperitive, circa jumătate. La ambele categorii, dimensiunea porțiilor a crescut spectaculos, ajungându-se ca un meniu cu aperitiv și fel principal să ajungă la circa 40% din necesarul caloric zilnic. Dacă se adaugă și o băutură carbogazoasă, o masă simplă la fast-food, fără desert, „acoperă” jumătate din caloriile necesare într-o zi. Dacă se ia în considerare faptul că patru din zece adulți cu vârsta peste 20 de ani mănâncă fast-food zilnic (la categoria de vârstă 20-39 de ani procentul sare la 49%), epidemia de obezitate devine explicabilă. „Studiul nostru arată că prin popularitatea acestui tip de alimente nesănătoase este menținut cercul vicios al obezității și al bolilor asociate, care sunt printre primele cauze de mortalitate în SUA”, adaugă McCrory.
ATENŢIE! Printre plusurile constatate în meniurile fast-food în perioada 1986-2016 se numără sarea şi creșterea numărului de calorii.