Main menu

header

737 14 1de Tudor Cireș şi Adrian Barna

E consacrat faptul că, în copilărie, fetele se joacă cu păpuși, iar băieții - cu mașinuțe. Sunt multe explicații științifice legate de acest lucru și fiecare exprimă, în esență, același adevăr: băieții sunt mai activi, fetele mai visătoare.

Construiesc piese Lego

Băieții sunt mult mai înclinați să construiască din piese Lego ori să joace jocuri pe computer decât fetele. Se pare, spun specialiștii, că Lego și jocurile video îi ajută pe băieți să gândească altfel, creându-le abilități spațiale sporite. Capacitatea diferită de orientare pe hartă, la bărbaţi şi femei, este o manifestare a unei diferenţe biologice mici la început, care creşte printr-o serie de experienţe - afirmă cercetătorii. Așa se explică inclusiv capacitatea superioară a băieților de a se orienta, mai târziu, pe hartă, de a folosi GPS-ul sau de a face față unor situații neașteptate care implică luarea unor decizii de moment.

Îi ajută celulele din zona entorinală

Totuși, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, cu organismul uman. Adică... nu-i suficient să insistăm pe lângă copiii noștri - fie ei băieți sau fetițe - să construiască orașe ale viitorului din piese Lego. Omul are o „busolă” internă care, dacă e să funcționeze corect, îl va ajuta întotdeauna să „simtă” Nordul. În lipsa Stelei Polare și a mușchiului de pe trunchiurile copacilor, chiar creierul nostru are instrumentele lui de detecție, situate în zona entorinală. Celulele din această zonă a creierului sunt cele care ne ajută să ne adaptăm la mediul înconjurător, memorând o serie de indicatori, de folos ca să nu ne rătăcim. În urmă cu câțiva ani, cercetătorul britanic Hugo Spiers a făcut un test pe 16 persoane - bărbați și femei - pentru a vedea care este capacitatea lor de orientare, în funcție de mai mulți stimuli și de mai multe modalități de a-și ocupa timpul liber. Astfel, cei care obișnuiau să joace jocuri video și/sau să desfășoare activități care presupuneau noțiuni de geometrie spațială au reușit să se adapteze mai ușor. Pe de altă parte, se pare că primele celule afectate în boala Alzheimer (caracterizată și de scăderea capacității de adaptare spațială) sunt tocmai cele din zona entorinală.

Citirea unei hărţi este legată de abilităţile spaţiale şi se dezvoltă cu ajutorul jocurilor de construcţie