de Andreea Vasilescu şi Sorin Dumitrescu
Iubitorii de cafea vor jubila, citind aceste rânduri. Cu toate acestea, nu cred că există om care să nu se gândească la numărul imens de ceşti cu cafea invocat şi să nu se teamă fie şi numai de idee.
Au participat peste 8.000 de persoane
Un nou studiu spune că nu trebuie să ne facem griji pentru efectele nocive asupra sănătăţii inimii din cauza consumului de cafea, aşa cum lăsau de înţeles cercetările anterioare în materie, scrie „The Independent”. Consumul de cafea, sugerau anumite studii mai vechi, ar provoca rigiditatea arterelor, iar băutorii erau sfătuiţi să reducă ingerarea acestei băuturi cu conţinut ridicat de cofeină. Dar acest nou studiu, la care au participat peste 8.000 de persoane din diferite regiuni ale Regatului Unit, a constatat că nu are importanţă cantitatea de cafea băută în ceea ce priveşte efectul acesteia pentru artere. Şi este vorba despre un consum de 5 până la 25 de ceşti cu cafea pe zi! Cercetarea, finanţată parţial de British Heart Foundation (BHF), a fost prezentată în cadrul British Cardiovascular Society Conference desfăşurată în Manchester.
Împărţiţi pe grupe
Experţi din cadrul Queen Mary University din Londra au împărţit cele 8.412 de persoane participante la studiu în trei grupe. Din prima grupă au făcut parte cei care beau mai puţin de o ceşcuţă cu cafea pe zi, din a doua, cei care consumă între una şi trei ceşti pe zi, iar în a treia, cei care beau mai mult de trei ceşti. Dintre persoanele din a treia grupă, câţiva au băut până la 25 de ceşti zilnic, deşi media de consum în acest grup a fost de cinci ceşti zilnic.
Concluzia: nu este dăunătoare pentru artere
Cercetătorii au ajuns la concluzia că nici cei care au consumat până la 25 de ceşti cu cafea pe zi nu au o probabilitate mai mare de rigidizare a arterelor în comparaţie cu cei care beau mai puţin de o ceaşcă pe zi. Potrivit studiilor anterioare, consumul de cafea ar provoca rigidizarea arterelor, punând presiune pe inimă şi crescând probabilitatea producerii unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral. Toţi participanţii la acest nou studiu au efectuat câte un RMN cardiac şi teste pentru măsurarea elasticităţii arteriale, iar rezultatele au confirmat premisele cercetării chiar şi după ce au fost luaţi în calcul factori precum vârsta, greutatea corporală şi statutul de fumător. „În ciuda popularităţii imense pe care cafeaua o are în lumea întreagă, anumite studii i-ar putea face pe oameni să-şi piardă interesul pentru consumul acesteia. Deşi nu putem demonstra o legătură de cauzalitate prin acest studiu, cercetarea noastră arată că băutul cafelei nu este atât de dăunător pentru artere aşa cum au sugerat studii anterioare”, a spus Kenneth Fung, de la Queen Mary University. „Deşi la studiul nostru au participat şi persoane care au consumat până la 25 de ceşti pe zi, doza medie în rândul celor care au consumat cea mai mare cantitate de cafea, din al treilea grup, a fost de cinci ceşti zilnic”, a explicat sursa citată. „Am dori să studiem aceşti oameni mai de aproape în cadrul unor cercetări viitoare, astfel încât să putem contribui la recomandarea unei limite de siguranţă”, a mai precizat Kenneth Fung. Potrivit profesorului Metin Avkiran, director medical asociat în cadrul BHF, studiul „exclude unul dintre potenţialele efecte negative ale cafelei asupra arterelor noastre”.