de Călin Popa şi Eduard Popa
Tehnicile de respiraţie îmbunătăţesc concentrarea
Atunci când o persoană se oprește pentru a efectua exerciții de respirație, creierul său eliberează o substanță numită noradrenalină, care sporește semnificativ capacitatea de concentrare și ajută mintea să rămână alertă și mai tânără, prin întărirea legăturilor dintre neuroni. Aceasta este concluzia la care au ajuns experții de la Institutul Trinity, din Dublin, Irlanda. Specialiștii consideră că tehnicile de respirație sunt deosebit de eficiente și în cazuri de anxietate, stres, neliniște, insomnie sau, dimpotrivă, apatie și detașare nefirească.
Alergiile, teren propice pentru anxietate
Experții internaționali avertizează că persoanele care au alergii, din ce în ce mai multe la nivel mondial, prezintă un risc crescut de a dezvolta anxietate și alte afecțiuni asociate. Potrivit rezultatelor unui studiu realizat în cadrul Universității din Cincinnati, SUA, starea proastă generată de ideea că o persoană este bolnavă crește nivelul hormonului stresului, cortizolul, care afectează echilibrul serotoninei, hormonul responsabil cu starea de spirit. În aceste condiții, simplele episoade de strănutat pot fi cauze suficiente pentru instalarea anxietății cronice.
Bărbaţii merg la medic în ultima clipă
Un studiu derulat la comanda unei organizații de sănătate publică din Marea Britanie a dat la iveală faptul că 64% dintre bărbați nu merg la medic decât atunci când simptomele care îi supără ajung în stadiu sever, mai precis în ultima clipă. Rezultatele cercetării au relevat că suferinzii așteaptă cu săptămânile până să ia decizia de a merge la un consult de specialitate. Iar dacă simptomele sunt legate de organele genitale, cum ar fi disfuncția erectilă, de pildă, bărbații preferă să nu mai facă sex sau să se despartă de partenere mai degrabă decât să încerce să caute o rezolvare medicală.
Amintirile frumoase feresc adolescenţii de depresie
O cercetare derulată la Universitatea Cambridge a pus în evidență faptul că unul dintre elementele care poate feri adolescenții de depresie este un exercițiu mental: readucerea în memorie a timpurilor bune din viața lor. Potrivit experților, acest tip de acțiune reprezintă „o armă puternică” împotriva unor serioase afecțiuni mentale și la tinerețe, ca și mai târziu, la vârsta adultă. S-a descoperit că amintirile frumoase reduc nivelurile hormonului stresului pe termen scurt și îmbunătățesc stima de sine a adolescenților pe termen lung.
Înlăturarea apendicelui predispune la Parkinson
După studii amănunțite și colectarea datelor medicale ale unui număr de 62 de milioane de pacienți, experții de la Universitatea Case Western, din SUA, au descoperit că înlăturarea apendicelui generează un risc triplu ca mai târziu pacienții să dezvolte Parkinson. Oamenii de știință explică acest fenomen prin circulația din intestin spre creier a unei anume proteine. La nivel mondial, peste 10 milioane de persoane suferă de Parkin- son, boală degenerativă pentru care nu există vindecare.