de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Indiferent cât de puternic vrea un om să pară, mai devreme sau mai târziu, vine un moment când constată că a obosit. Atât de mult, încât devine gol pe dinăuntru și nu-și mai dorește nimic, decât să fie lăsat în pace. Este începutul unei boli despre care specialiștii spun că afectează tot mai multe persoane, Sindromul Burnout, afecțiune care aduce cu sine epuizare mintală, fizică și psihoemoțională.
Persoanele sunt copleșite de presiunea de a răspunde cerințelor profesionale
De ani buni, munciți fără să vă oferiți dreptul la odihnă și vă treziți într-o zi că ați obosit atât fizic, cât mai ales psihic. Deveniți atât de iritați încât vă deranjează și ceea ce odinioară vă bucura și vi se pare că nu mai sunteți capabili să mai aveți nici măcar emoții. Și atunci, deveniți din ce în ce mai cinici și nu realizați nici atunci când îi iritați pe ceilalți cu fel de fel de comentarii, care de care mai răutăcioase. Ați obosit atât de tare încât nu vreți decât să nu mai fiți deranjați de nimeni, iar atunci când colegi sau prieteni încep să vă evite, vi se pare că sunteți dați la o parte. Dacă toate aceste lucruri vi se întâmplă, suferiți de Sindromul Burnout, cunoscut și ca sindromul arderii complete, suprasolicitarea profesională sau sindromul job. Persoanele care suferă de Burnout se simt copleșite de presiunea de a răspunde cerințelor profesionale și, în timp, această acumulare constantă de stres conduce la pierderea interesului și a motivației care au stat cândva la baza activităților desfășurate la locul de muncă.
Prima etapă este oboseala cronică
Principalele cauze ale oboselii cronice sunt senzația de suprasolicitare profesională combinată cu subaprecierea eforturilor de ceilalți. Oamenii de știință sunt de părere că mediul cel mai propice ca o persoană să dez- volte astfel de afecțiuni este locul de muncă. Există însă și multe alte situații în care viața socială sau cea personală conduc la Burnout. Astfel, un angajat care nu a mai beneficiat de concediu și de o mărire de salariu de doi, trei ani este expus riscului de a ajunge la Sindromul Burnout. Când cauzele oboselii permanente sunt legate de stilul de viață, atunci fie aveți de-a face cu un dezechilibru între viața profesională și cea personală, fie v-ați asumat un număr prea mare de responsabilități, fără a fi ajutați de alții, dormiți mult prea puțin sau nu are cine să vă ofere suport emoțional. Nu în ultimul rând, puteți suferi de oboseală cronică, dacă sunteți mult prea perfecționiști sau simțiți permanent nevoia de a deține controlul.
Iritabilitate şi agresiune
Toți care suferă de Sindromul Burnout se confruntă și cu iritabilitate și agresiune și au o reacție negativă la evenimentele exterioare. Culmea este că persoana implicată nu observă cât de irascibilăeste, i se pare că se comportă normal, ca întotdeauna, dar alții au ceva împotriva sa. De aici și până la momentul în care va începe să-și verse nervii pe toți cei care sunt în preajma sa nu mai e decât un pas. Pe de altă parte, munca începe să-i provoace tot felul de emoții neplăcute și astfel productivitatea scade, iar anxietatea crește. Nu în ultimul rând, apare apatia, iar persoana în cauză nu mai vrea sau nu mai poate să reacționeze la comunicarea cu familia și cu prietenii și începe să facă totul mecanic. Sigur că atunci când suferindul de Sindromul Burnout este întrebat dacă are vreo problemă, el neagă și se justifică, afirmând că de o perioadă privește totul filozofic. În realitate însă, omul „ars” nu face altceva decât să se piardă pe sine și să intre într-o stare de depresie. Cu cât Sindromul Burnout nu este tratat, cu atât apar bolile fizice și emoționale și, nu în ultimul rând, gândurile de sinucidere.
Schimbați-vă regimul alimentar!
Odată ce aveți o parte dintre aceste simptome sau chiar pe toate, trebuie să vă schimbați radical modul de viață. Specialiștii recomandă ca în fiecare dimineață, înainte de a merge la serviciu, să vă găsiți puțin timp pentru a face ceea ce vă place, fie că vreți să vă beți cafeaua în timp ce nu vă gândiţi la nimic, fie că ascultați muzică sau citiți ceva dintr-o carte. De asemenea, trebuie să vă schimbați regimul alimentar și să consumați doar produse sănătoase. În același timp, e important să vă apucați de sport și să dormiți opt ore, pentru a vă menține energia fizică și puterea mentală pentru a face față provocărilor zilei. Întrucât cei mai mulți care ajung la Sindromul Burnout au prea multe responsabilități pe umeri și ceilalți le cer mult prea multe, e foarte important să învățați să spuneți „nu” lucrurilor care nu vă plac cu adevărat. Învățați să vă deconectați complet de la tot ce înseamnă tehnologie și să priviți în interior. Mail-urile și telefoanele pot aștepta o zi.
Creativitatea, un puternic antidot
Sigur că unele persoane ar spune că este aproape imposibil de aplicat, însă odată ce ați fost diagnosticați cu Sindromul Burnout, este foarte important să schimbați mediul în care trăiți. Doar înlăturând nocivul din viață, veți elimina cauzele și veți găsi soluțiile necesare. Ca să fiți protejați de efectele muncii de rutină, e necesar să vă implicați și în multe activități creative care vă plac. Dacă la serviciu aveți probleme, nu mai stați pe gânduri și spuneți ce vă doare. Fără niciun fel de frică. Până la urmă, nu aveți de unde să știți că superiorii sunt la curent cu problemele care au dus la apariția Sindromului Burnout… Și nu vorbiți doar cu colegii, ci adresați-vă direct persoanei care credeți că v-ar putea schimba viața.
Cereţi urgent ajutor!
În cele mai multe cazuri, persoanele care suferă de Sindromul Burnout se izolează de ceilalți oameni. Este greșit, spun oamenii de știință, care recomandă ca aceștia să ceară ajutor. În plus, este necesar suportul familiei și al prietenilor, pentru a-și regăsi motivația de a trăi. Pe de altă parte, trebuie să vă reevaluați priorităţile și obiectivele și să vă gândiți dacă nu cumva vă canalizați energia pe lucruri care nu sunt utile. Cu alte cuvinte, nu mai stați pe gânduri, ci reconsiderați-vă responsabilitățile. Iar dacă situația a ajuns greu de suportat, luați o pauză de la job. Pentru început, ar fi util dacă v-ați lua concediu, lucru pe care nu l-ați mai făcut de mult timp și mergeți într-o vacanță binemeritată. Dacă la întoarcerea la locul de muncă situația nu s-a rezolvat, atunci schimbați-vă job-ul! Sănătatea e mai importantă decât orice sumă de bani.