de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu
Ați avut traumatisme la nivelul ochiului sau inflamații ale nervilor optici de diferite etiologii? E posibil să vă confruntați și cu diplopia, o tulburare care implică vederea a două imagini atunci când priviți un obiect. Potrivit specialiștilor, vederea dublă poate fi constantă sau persistentă, poate să apară și să dispară sau se poate instala doar atunci când priviți într-o anume direcție.
Cauzele apariției bolii
Vi s-a întâmplat să priviți la un moment dat un obiect și să vedeți două imagini? E posibil să suferiți de diplopie. Dacă aceasta este la un singur ochi, adică diplopia monoculară, situația este mai puțin îngrijorătoare, dar dacă aceasta se instalează la ambii ochi (diplopia binoculară), trebuie să mergeți urgent la medic, pentru că ar putea semnala o tulburare majoră. De asemenea, diplopia mai poate fi orizontală, atunci când pacientul vede două imagini separate laterale sau verticale, când o imagine este mai mare decât cealaltă. Dintre cauzele apariției bolii fac parte strabismele paralitice, apărute brusc, accidentele vasculare la pacienți cu diabet, tulburări de sânge sau boli cardiovasculare, hipercolesterolemie, tumorile care au tangență cu nervii optici, traumatismele la nivelul ochilor, nevritele optice, bolile endocrine. În cazuri mai rare, boala poate apărea după anestezia care se aplică pentru a interveni chirurgical în cataractă sau glaucom. Nu în ultimul rând, diplopia se poate instala și dacă s-a deplasat cristalinul implementat în urma operației de cataractă. De diplopie pot avea parte și cei care și-au schimbat dioptriile, dar aceasta dispare când se primește corecția optică.
Simptomele afecțiunii
Principalul simptom este perceperea a două imagini ale unui obiect la care vă uitați. De asemenea, pot apărea și alte simptome precum aliniere anormală a unui ochi sau a ambilor, durere a ochilor în timpul mișcării lor, durere în jurul ochilor, cum ar fi tâmplele sau sprâncenele, dureri de cap, greață, slăbiciune a ochilor, pleoapa căzută. Există și cazuri în care diplopia poate fi însoțită de pareză de nerv III, pareză de nerv IV și pareză de nerv VI. Uneori, diplopia se poate dezvolta și la pacienți care au suferit lovituri puternice în zona capului.
Vitamina E ajută la protejarea celulelor din structura ochiului
În cazul în care această afecțiune apare brusc, trebuie să mergeți urgent la neurolog, pentru că, adesea, diplopia este de natură neurologică. Pentru că vederea dublă este greu de suportat, pacientul își poate aplica pe unul dintre cei doi ochi un pansament, până când situația se rezolvă. Există și situații în care medicii optează pentru injectarea de toxină botulinică pentru relaxarea mușchilor antagoniști și reducerea strabismului, efectul fiind de trei-șase luni. Pentru a vă menține sănătatea ochilor, se recomandă să administrați vitamina A, care menține corneea curată, dar și vitamina E, un antioxidant puternic, ce ajută la protejarea celulelor, inclusiv a celor din structura ochiului, împotriva acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi. Mai mult, studiile spun că vitamina E ajută și la prevenirea cataractei asociate înaintării în vârstă. Tot asupra sănătății ochilor au impact și vitaminele B6, B9 și B12.
Unele afecţiuni neurologice, cum ar fi scleroza în plăci, sunt însoțite de diplopie