de Călin Popa şi Eduard Popa
O nouă tehnologie, considerată un pionierat în lupta anticancer, promite să detecteze cancerul pulmonar în doar câteva minute, salvând astfel viața a milioane de oameni.
Analizează chimicalele prezente în respirație
Compania Ancon Technologies, din Marea Britanie, a pus la punct un aparat revoluționar, foarte asemănător unui inhalator, care are capacitatea de a detecta cancerul pulmonar. Cu ajutorul tehnologiei încorporate, dispozitivul analizează chimicalele prezente în respirația pacientului și le poate descoperi pe cele specifice bolii. Testele pe subiecți umani sănătoși vor începe în anul 2020, iar în cazul pacienților vor debuta în 2021. Aparatul ar putea intra în spitale și în sistemul internațional de luptă împotriva cancerului pulmonar în următorii trei ani, notează „Daily Mail”.
De 1.000 de ori mai sensibil decât aparatura existentă
În cadrul testului, pacientul respiră în dispozitiv, iar acesta analizează fiecare moleculă, în căutarea markerilor specifici bolii. Tehnologia, numită Nanoparticle Biomarker Tagging, este posibilă grație inteligenței artificiale, cu ajutorul căreia sunt monitorizate încontinuu evo- luțiile bolii în întreaga lume și care are o capacitate imensă de stocare a informațiilor relevante pe un anume subiect. Observațiile asupra performanțelor dispozitivului au pus în evidență faptul că acesta poate fi de 1.000 de ori mai sensibil decât aparatura folosită în prezent, ceea ce sporește semnificativ șansele detectării bolii.
Scutește de biopsii inutile
Primii pași pe direcția depistării semnelor de cancer pulmonar în respirație au fost făcuți în urmă cu cinci ani, în SUA. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Louisville anunțau lansarea unui test respirator simplu, care ajută la depistarea primelor semne ale tumorilor maligne la plămâni. Testul analizează mostre respiratorii şi urmăreşte detectarea compuşilor carbolinici, markeri care indică prezenţa bolii. Testul nu este menit să înlocuiască procedurile clasice, ci poate fi folosit în paralel cu acestea. Principalul avantaj este acela că se face în timp scurt diferenţa între tumorile benigne şi maligne, iar pacientul este scutit de biopsii inutile și invazive. Cancerul pulmonar este depistat astăzi printr-un screening complex şi costisitor - tomografia cu emisie de pozitroni (PET) -, dar şi prin biopsie.
Potrivit World Cancer Research Fund, cancerul pulmonar este pe primul loc, ca incidenţă, în rândul bărbaţilor şi pe locul al treilea în rândul femeilor