de Călin Popa şi Eduard Popa
Uleiul de peşte, aliat al inimii
Suplimentele cu ulei de pește au devenit tot mai populare, ceea ce i-a determinat pe experții de la Universitatea Harvard să efectueze un studiu extins care a făcut o legătură foarte clară între acizii grași Omega 3 din uleiul de pește și reducerea riscului de infarct. Astfel, s-a constatat că persoanele care au luat astfel de suplimente au prezentat un pericol mult diminuat de a dezvolta afecțiuni coronariene și, de asemenea, s-a evidențiat faptul că cu cât mai mult ulei de pește s-a ingerat, cu atât s-a redus riscul de apariție a afecțiunilor inimii.
Expunerea la pesticide creşte riscul de atac vascular cerebral
Experți din cadrul Universității din Hawaii au realizat o cercetare în urma căreia lista lungă de riscuri la care se expun cei care lucrează cu pesticide s-a mărit. Pe lângă pericolul instalării cancerului și a afecțiunilor respiratorii grave, lucrul cu substanțele chimice periculoase folosite în agricultură crește foarte mult, cu până la 45%, riscul lucrătorilor de a face atac vascular cerebral, pericol mai frecvent în rândul bărbaților și care nu ține cont de starea generală de sănătate a acestora.
Băuturile carbogazoase expun la cancer
Mult timp s-a considerat că băuturile carbogazoase pun în pericol doar silueta și echilibrul zahărului din sânge, dar un studiu recent, derulat în Franța, a pus în evidență un alt pericol major: riscul de cancer. Potrivit experților francezi, indiferent de departajările după vârstă, sex, istoric medical de familie sau obiceiuri nocive, cum este fumatul, consumul regulat de băuturi carbogazoase este indubitabil legat de crearea condițiilor de apariție a cancerului.
Un sfert dintre adulţi sunt stresaţi profesional la maximum
O cercetare de piață derulată la comanda organizației britanice de caritate CABA arată că o mare parte dintre adulții care muncesc în prezent sunt extrem de stresați, cu un sfert dintre aceștia chiar pe punctul de a claca. În cifre, angajatul obișnuit se simte foarte prost la serviciu cam o treime din timpul pe are îl petrece acolo, iar declanșatorii unor crize de stres sunt, în majoritatea cazurilor, e-mailurile primite la toate orele, perspectiva prezentării unui proiect cu miză mare pentru patronat, lipsa cronică a somnului și cererile exagerate ale superiorilor ierarhici.