de Cătălin Tăgârță şi Adrian Barna
Durerile de spate nu mai țin cont de vârstă de multă vreme. Dacă stați toată ziua la birou într-o poziție incorectă, vă forțați mușchii periodic prin efort fizic, vă aplecați brusc sau obișnuiți să cărați sacoșe încărcate cu cumpărături, sunteți predispus la astfel de probleme. Odată apărute, nu e un secret pentru nimeni că durerile de spate vă împiedică să vă desfășurați în mod normal activitatea de zi cu zi. Despre acest neajuns dă detalii doctor Aurel Iliescu (medalion), medic primar neurochirurg la Clinica Bio Ortoclinic.
„Oamenii trag foarte mult de ei înainte de a ajunge la doctor”
În cazul în care disconfortul dispare după administrarea analgezicelor și adoptarea unui stil de viață sănătos, vă puteți considera norocoși. Dacă durerea persistă timp mai îndelungat trebuie să vă adresați unui specialist, fiindcă e posibil să aveți de-a face cu o situație mai gravă. „Durerea de spate e mai frecventă decât durerea de cap și ar trebui tratată mai ales dacă se observă că revine la doar câteva zile după ce dă impresia de ameliorare”, susține doctor Iliescu. Acesta subliniază faptul că un tratament de specialitate făcut la timp poate diminua riscul de a se ajunge la intervenție chirurgicală. Aproximativ 80% dintre pacienții care acuză dureri de spate nu au nevoie de operație, ci pot fi tratați conservator, cu ajutorul kinetoterapiei și fizioterapiei, informează specialistul. „Oamenii trag foarte mult de ei înainte de a ajunge la doctor și vin la tratament foarte târziu, atunci când durerile sunt intense sau se instalează deficite neurologice, deci când leziunile au devenit grave”, atrage atenția doctor Iliescu. Potrivit medicului, în realitate lucrurile ar trebui să fie destul de simple, dar totul ține de educația medicală: să tratezi în loc să lași lucrurile să se agraveze.
„Rată de recidivă de 2%-4% după intervenția chirurgicală”
Specialistul susține că pacienții își pot da seama că au nevoie de tratament de specialitate dacă durerea nu încetează la repaus și după tratamentul medicamentos uzual, ba mai mult, revine la câteva zile sau câteva săptămâni după acest tratament. În astfel de cazuri este bine să se facă un RMN și să fie cerut sfatul unui specialist neurolog, neurochirurg sau de recuperare medicală. „Când se ajunge la operație, lucrurile nu sunt așa simple. Toate statisticile dau o rată de recidivă de 2%-4% după intervenția chirurgicală, iar în cazul a 5%-8% dintre pacienți durerile pot persista. Nimeni nu poate garanta 100% vindecarea, însă, din experiență, când operația chiar se impune, aceasta contribuie la reluarea unei vieți normale, mai ales că majoritatea celor în cauză sunt persoane active și vor să rămână așa”, punctează specialistul.
Tratamentul combinat ajută pacienții să aibă o viață activă, normală
Atenție, însă! Și în cazurile considerate grave recuperarea medicală ulterioară este cât se poate de importantă, informează medicul. „La o săptămână sau două după operație trebuie începută gimnastica sub supraveghere medicală. Kinetoterapia, masajul și fizioterapia cresc mobilitatea zonei afectate, favorizează vindecarea și fac ca cicatricea să rămână elastică. Cei care nu recurg la aceste proceduri se văd în situația de a nu se putea apleca și de a nu putea face unele mișcări normale nici la o lună sau mai mult de la operație. Un tratament adecvat - chirurgical, medicamentos, de recuperare - sau unul combinat are rolul de a ajuta pacienții să aibă o viață activă, normală”, conchide doctor Ion Aurel Iliescu.
Cinci exerciţii pentru acasă
Pentru prevenirea afecțiunilor spatelui - în special a celor din zona lombară -, dar și pentru ameliorarea durerilor cronice este recomandat să faceți zilnic câteva exerciții de întreținere. Iată câteva exemple:
1. Pentru a întări muşchii fesieri, din poziţia întins pe spate îndoiți genunchii și fixați călcâiele pe sol. Ridicați şoldurile cât mai sus şi contractați muşchii fesieri. Menţineți poziţia pentru o secundă şi reveniți pe sol. Repetați exerciţiul de opt-zece ori;
2. Pentru a întări muşchii abdomenului, din poziția cu faţa la podea, stând pe vârful degetelor de la picioare şi pe coate, strângeți abdomenul și mențineți încordat cât de mult timp puteți. Exersați până reușiți să mențineți încordat 60 de secunde, cu condiția să nu simţiți niciun disconfort în zona lombară;
3. Pentru a întinde flexorii şoldului, puneți un genunchi pe podea şi celălalt picior în faţa primului, ca într-o fandare. Împingeți uşor pelvisul înainte până simţiți că muşchii de sus ai piciorului se întind. Menţineți poziţia timp de 30 de secunde pentru fiecare parte;
4. Stând pe scaun, ridicaţi un genunchi până la piept şi ţineţi-vă de gleznă. Menţineţi poziţia pentru 30 de secunde, apoi eliberaţi încet piciorul şi repetaţi acest lucru cu celălalt picior. Exercițiul e ideal pentru durerile din partea inferioară a spatelui;
5. Pentru durerile musculare de la nivelul feselor procedați astfel: staţi drepţi pe scaun, puneţi glezna dreaptă peste genunchiul stâng şi aplecaţi-vă în faţă. Veţi simţi presiunea muşchilor fesieri. Menţineţi pentru 30 de secunde şi ridicaţi-vă gradat. Repetaţi acest lucru şi cu celălalt picior.