de Elena Marinescu şi Sorin Dumitrescu
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Houston relevă că bacteria clostridium difficile (C. diff.) este extrem de frecventă în rândul persoanelor în vârstă care sunt internate în spitale şi în aziluri. Boala provoacă inflamația colonului, cauzând simptome care variază de la diaree la septicemie care poate pune viața în pericol.
Tulpinile ucigaşe se dezvoltă pe aproape orice suprafață
Oamenii de ştiinţă susțin că aproximativ 1% din totalul persoanelor vârstnice vor muri în urma unei infecții cu C. diff., neexistând niciun dezinfectant capabil să elimine complet bacteriile încorporate în biofilme. Potrivit cercetării publicate în revista „Antimicrobial Agents and Chemotherapy journal” al Societății Americane pentru Microbiologie, cinci tulpini unice de tip C. diff., încorporate în trei tipuri diferite de biofilm cultivate timp de 72 sau 120 de ore, au fost expuse la șapte dezinfectante diferite folosite în spitale. Bacteriile pot crește pe aproape orice suprafață și formează un biofilm complex, precum o „armură”, unde pot supraviețui și prospera.
Aceste biofilme devastatoare se formează pe dispozitive medicale precum cateterele sau acele de injecție, oferind bacteriilor acces direct la pacienți. În centrul unui biofilm există o zonă fără oxigen, un loc unde se dezvoltă sporul anaerob al C. diff., care moare atunci când atinge oxigenul. Pentru noul studiu, cercetătorii au fost capabili să obțină un spor al bacteriei și să-l facă să germineze și să se reproducă în cadrul unui biofilm, în timp ce a fost expus unui mediu bogat în oxigen. „Acest studiu ajută la explicarea de ce C. diff. este atât de greu de eradicat din mediu și demonstrează capacitatea acestor spori de a fi atât de omniprezenți și de a se propaga în mediul înconjurător”, a precizat Kevin Garey, profesor de farmacie la Universitatea din Houston, citat de sciencedaily.com.
Atacă persoanele cu imunitate scăzută
Clostridium difficile, pe care experţii au reclasificat-o recent în Clostridioides difficile, este o bacterie anaerobă ce arată ca un bețișor şi trăieşte în intestin. Cu toate acestea, dacă nivelul bacteriilor intestinale se dezechilibrează, această bacterie se poate înmulţi cauzând probleme grave de sănătate în special în cazul persoanelor cu organismul slăbit, cum sunt bătrânii, copiii mici, diabeticii sau cei care fac chimioterapie, iau imunosupresoare sau tratamente agresive cu antibiotice. Bacteria se poate răspândi de la fecale la alimente, apoi la suprafeţe şi alte obiecte. Îmbolnăvirile cu C. diff. sunt tot mai frecvente și, în fiecare an, mii de pacienți din România primesc acest diagnostic.
10% dintre oameni au bacteria fără să fie bolnavi
Infecţia se declanşează cel mai des în spital
Medicii atrag atenţia că şapte din zece cazuri sunt asociate cu internarea, potrivit unui studiu publicat în „Balkan Medical Journal”. Unii nu au bacteria de dinainte, ci o iau din salon, înghițind spori microscopici proveniți de la alți pacienți. Supraviețuirea C. diff. în spitale și în centrele de îngrijire medicală este deosebit de periculoasă. În cazuri grave, infecţia poate provoca peritonită, septicemia sau perforarea colonului. Simptomele mai vizibile pot include: deshidratare, febră mare, pierderea poftei de mâncare, crampe abdominale severe şi durere, greaţă, pierdere în greutate.