de Călin Popa şi Adrian Barna
Există încă un motiv de a lupta serios cu grăsimea care se acumulează în jurul abdomenului: atacul pe care îl dă asupra inteligenței. Acesta este rezultatul unui studiu recent, care a evidențiat astfel un nou pericol pe care îl generează aceste țesuturi grase din jurul taliei.
Scade flexibilitatea mentală
Un studiu derulat la Universitatea de stat din Iowa, SUA, a pus în evidență că o creștere a masei de grăsime, în special abdominală, în detrimentul musculaturii, este de natură să afecteze direct capacitatea unei persoane de a gândi și de a reacționa corespunzător, coordonare denumită „inteligență fluidă”. Experții americani au reușit să demonstreze legătura dintre efortul în plus pe care îl depune sistemul imunitar al persoanelor supraponderale și pierderea capacității de flexibilitate mentală.
Deteriorare progresivă a coordonării gândire-acțiune
Pentru a-și demonstra observațiile, specialiștii au analizat o mare cantitate de date, stocate timp de șase ani pentru 4.000 de adulți de vârstă mijlocie, luând în calcul Indicele de Masă Corporală, proporția de grăsime, dimensiunile abdomenului, toate acestea fiind puse alături de anumite teste care să demonstreze capacitatea „inteligenței fluide” a acestor persoane. În urma experimentelor, s-a demonstrat că fiecare an care trece aduce o deteriorare a coordonării gândire-acțiune în cazul persoanelor care depășesc dimensiunile „sigure” ale abdomenului.
Masa musculară protejează capacitățile cognitive
În cadrul acelorași teste, s-a constatat faptul că masa musculară acționează la polul opus față de grăsime, protejând capacitățile cognitive și menținând „inteligența fluidă” până la vârste înaintate. Demn de menționat este faptul că rezultatele nu au fost diferite dacă participanții la teste au fost separați pe grupe, după statut socio-economic, vârstă sau nivel de educație. „Vârsta nu reprezintă un factor în rezultatele noastre, ci mai degrabă este vorba despre vârsta biologică în ecuația relației dintre grăsime, masă musculară și acuitatea mentală”, detaliază expertul Auriel Willette. În condițiile în care majoritatea oamenilor pierd din masa musculară și câștigă kilograme în plus după vârsta mijlocie, echipa de experți subliniază o dată în plus cât de importante sunt schimbarea stilului de viață și o dietă corespunzătoare.
„Dacă vă hrăniți sănătos și faceți măcar puțină mișcare, astfel încât să evitați acumularea de grăsime abdominală, aveți șanse să vă mențineți acuitatea mentală și la vârste înaintate“ (Auriel Willette, nutriționist, Universitatea Iowa)