de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Își părăsesc inconștient patul în timpul somnului și execută diverse acțiuni, unele firești, altele nu. Sunt somnambulii, oamenii care trec de la agonie la extaz.
Ce provoacă acest fenomen
Cunoscut și sub denumirea de noctambulism, somnambulismul este, potrivit oamenilor de știință, o tulburare comportamentală din timpul somnului ale cărei manifestări se produc în primul rând prin activități specifice stării de conștiență, precum mersul. Cercetările au scos la iveală faptul că această afecțiune are o incidență mai ridicată în rândul copiilor decât al adulților, unde boala poate fi de cele mai multe ori confundată cu alte afecțiuni asociate somnului. După multe studii efectuate, oamenii de știință afirmă că somnambulismul are loc de regulă, noaptea, în primele două-trei ore de somn. Sigur că un episod de somnambulism poate să dureze de la câteva minute la câteva ore, însă poate apărea și când o persoană doarme în timpul prânzului. Important de știut este și faptul că pot apărea mai multe reprize de somnambulism într-o singură noapte.
Nu treziți o astfel de persoană din somn, pentru că vă poate răni
Printre cele mai frecvente simptome cu care se confruntă o persoană care suferă de somnambulism se numără ridicatul din pat și mersul prin locuință, lipsa abilității de comunicare, o privire sticloasă, statul în pat, în șezut, cu ochii deschiși. Nu în ultimul rând, suferinzii dau cu greu randament în timpul zilei, din cauza lipsei de somn și prezintă stări de confuzie imediat ce se trezesc din episodul de somnambulism. Cât privește motivul pentru care apare această afecțiune în viața unei persoane, nici un specialist nu a reușit până în acest moment să dea un răspuns concret, de aceea au fost lansate mai multe ipoteze. Sunt specialiști care spun că somnambulismul este o dereglare care se află într-o legătură foarte strânsă cu anumite porțiuni de creier, responsabile cu controlul excitabilității, însă procesele implicate sunt încă necunoscute. Pe de altă parte, există și cercetători care susțin că trezirea unui somnambul i-ar putea fi acestuia extrem de nocivă. Și asta pentru că ar putea provoca un atac cerebral sau o altă problemă la nivelul creierului. De asemenea, se crede că motivul real pentru care un somnambul nu trebuie trezit e faptul că el se poate răni singur sau îl poate răni pe cel care face acest lucru. Motivul? Acesta nu-și amintește nimic din acea perioadă, nici măcar faptul că a mers în somn.
Cei mai afectați sunt copiii
Cercetările au scos la iveală și faptul că cele mai numeroase cazuri de somnambulism apar în rândul copiilor, mai concret un procent de 30% dintre aceștia ar suferi de această ciudată maladie. În cazul celor mici, se pare că una dintre cauzele apariției bolii ar fi moştenirea genetică. În ceea ce îi privește pe adulți, câteva dintre cauzele somnambulismului sunt consumul de alcool sau substanțe interzise, boala de reflux gastroesofagian, sindromul de apnee în somn, sindromul picioarelor neliniștite, administrarea unor medicamente, cum ar fi somniferele sau sedativele. Oamenii de știință spun că un somnambul nu are aceste episoade în vis și niciodată nu își amintește dimineața faptul că a mers în somn. În plus, în timp ce persoana care merge în somn, nu trebuie să vă speriați pentru că ar putea avea ochii deschişi şi chiar ar putea vorbi încet. Mai mult, chiar dacă pare că vă vede, acest lucru nu se întâmplă.
Fără televizor și laptop în dormitor
Dacă ați avut chiar și un singur episod de sombambulism, asigurați-vă că dormiți suficient. Este foarte important să aveți un somn odihnitor, iar pentru acest lucru ar fi indicat să dormiți într-o cameră întunecată, unde să nu existe televizor sau laptop și unde să fie răcoare. Este foarte important să fie evitată cât mai mult posibil mâncarea picantă sau mesele copioase înainte de culcare, dar și alcoolul. Poate că la început vi se va părea că are un efect sedativ și chiar așa și este, însă în timp vă veți da seama că, pe parcursul nopții, vă puteți trezi foarte ușor. De asemenea, lăsați stresul departe atunci când mergeți la culcare și relaxați-vă cât mai mult ascultând muzică sau citind o carte bună. Persoana autorizată să vă pună un diagnostic clar și precis este un medic specializat în somnologie, acea ramură a medicinii care se ocupă de tratarea tulburărilor de somn. Pentru început, specialistul va examina istoricul familial al persoanei în cauză, iar acesta îi va explica medicului toate stările cu care se confruntă. Dacă este cazul, atunci medicul va recomanda pacientului și o analiză specifică, respectiv PSG, adică acea producedură ce constă în monitorizarea simultană a mai multor parametri, în timpul somnului.
Cazuri celebre
Unul dintre cele mai interesante cazuri de somnambulism este cel al unei femei din Anglia care în toiul nopții se ridică din pat și începe să mănânce... praf de spălat, vaselină sau vopsea. Mai mult decât atât, femeia reușește să facă în somn lucruri incredibile. Astfel, ea gătește și în acest scop folosește și un cuptor cu gaze. Au existat însă și cazuri nefericite, precum cel al unui bărbat care, după ce a condus mașina câțiva zeci de kilometri de la locuința proprie la casa socrilor, odată ajuns și-a omorât socrul prin strangulare, apoi și-a înjunghiat soacra. O altă „ciudățenie” a fost o femeie din Australia care în timpul nopții obișnuia să se ridice din patul conjugal, se îmbrăca și se întâlnea cu alți bărbați cu care a întreținut şi relații sexuale. Ulterior, aceasta se revenea acasă, iar dimineața nu-și amintea absolut nimic. Disperat, soțul a dus-o la tot felul de controale medicale, iar femeia a ajuns să fie verificată de psihiatri care au vrut să vadă dacă nu are cumva probleme neurologice, respectiv tumori cerebrale, care ar fi putut cauza comportamentul neobişnuit. Niciuna dintre aceste examinări nu a putut indentifica o cauză. Singura explicație care a putut fi dată a fost aceea că în timpul somnului aceasta avea… un număr mai mare de excitări decât este normal. O altă poveste celebră este cea a artistului britanic Lee Hadwin care a uimit întreaga lume cu creațiile sale pictate doar... în somn. Acesta a început să sufere de somnambulism încă din adolescență, când desena pe pereți. Când a înțeles ce se întâmplă cu el, bărbatul a lăsat prin toată casa blocuri de desen și creioane și astfel a ajuns să deseneze lucruri cu adevărat incredibile.