de Călin Popa şi Matei Udrea
Sociologii arată că un sfert din populaţia adultă a globului trăieşte frecvente momente de singurătate, în timp ce adolescenţii se confruntă cu acest sentiment aproape zilnic. Din păcate, studiile nu contenesc să facă legături între acest fenomen și ravagiile pe care sentimentul singurătății le face pe segmentul sănătății.
Afectează țesuturile, celulele și organele
Potrivit unei cercetări recente, derulate la Universitatățile din Surrey și Brunel, din Marea Britanie, singurătatea care nu este o alegere personală favorizează inflamații periculoase la nivelul organismului. După analizarea a 30 de studii anterioare și după numeroase experimente, experții au făcut o legătură între izolare și deteriorarea stării de sănătate. „Aceste concluzii arată că declinul sănătății vine pe fondul creșterii nivelului inflamațiilor la persoanele singure. Ca semnal al organismului că ceva nu este în regulă, inflamația declanșează alte procese metabolice, iar dacă acestea sunt pe termen lung, pot începe să afecteze țesuturile, celulele și organele”, detaliază specialistul Kimberley Smith.
Creierul reacționează ca la durerea fizică
Ca urmare a răspunsului inflamator generat de singurătate și de izolare pot apărea afecțiunile cardiovasculare, întrucât organismul începe să producă substanțe demonstrate ca având legătură cu coagularea sângelui. De asemenea, singurătatea și izolarea determină creierul să reacționeze la această stare ca la o suferință fizică, aspect care s-a înregistrat în mai mare măsură în dreptul voluntarilor bărbați. „Considerăm că rezultatele noastre sunt un pas important pe direcția înțelegerii manierei în care singurătatea și izolarea socială forțată au impact asupra stării de sănătate, dat fiind faptul că favorizează unul dintre cele mai periculoase răspunsuri ale organismului, inflamația pe termen lung”, punctează Smith.
Poate duce la anxietate
Persoanele care suferă de singurătate cronică au un nivel al hormonului stresului mult mai crescut dimineaţa, iar acesta nu scade semnificativ nici în cursul serii, arată rezultatele mai multor studii internaționale. În acest fel, izolarea de semeni expune oamenii la toate afecțiunile generate de stres, de la depresie și anxietate la pericolul de accident vascular cerebral. În același timp, cei care se simt singuri au probleme cu somnul, trezindu-se de mai multe ori pe noapte și neodihnindu-se foarte bine. Cercetătorii au pus în evidență faptul că această legătură dintre somnul insuficient şi singurătate persistă chiar şi dacă se iau în considerare statusul marital sau mărimea familiei. În legătură cu somnul insuficient sau care nu este odihnitor pot fi puse mai multe afecțiuni care deteriorează starea generală de sănătate, creșterea în greutate sau hipertensiunea arterială fiind doar două exemple dintre cele mai frecvente.
Creează premisele de moarte prematură
Potrivit cercetărilor efectuate în toată lumea, sentimentul de singurătate poate contribui la moartea prematură. Pe parcursul studiilor a fost pus în evidență faptul că persoanele singure sunt mult mai predispuse să-și piardă viața din cauza unor afecțiuni preexistente, comparativ cu cei care au în jurul lor familia sau prietenii. În același timp, oamenii de știință au reușit să demonstreze legătura dintre sentimentul de singurătate - chiar și în cazul persoanelor înconjurate de apropiați - și scurtarea speranței de viață, generată în foarte multe cazuri de complicațiile multiple ale depresiei, inclusiv cu forma cea mai gravă a acesteia, care duce spre tentativa de suicid.
Un studiu derulat pe un număr de 2.200 de adulţi din Olanda a evidențiat faptul că persoanele care se simt singure sunt cu circa 65% mai predispuse la demență decât cele care aleg să fie singure