de Valentin Ţigău şi Daniel Alexandrescu
Medicul oncolog Andrei Beznosenko, managerul Institutului Național al Cancerului din Ucraina, s-a pronunțat cu privire la materialele care ne înconjoară, chiar în casa noastră, și care pot provoca apariția cancerului, de la acoperișul de azbest la produse de curățenie și... perdele pentru duș.
Azbestul atacă plămânii mai rău decât fumatul
„Cel mai cunoscut material cancerigen este azbestul, un element chimic folosit la producerea ardeziei”, spune medicul ucrainean. „De aceea, utilizarea ardeziei a fost interzisă în toate țările civilizate ale lumii. Este cunoscut faptul că persoanele care lucrează la producerea ardeziei prezintă un risc mai mare să aibă cancer pulmonar.” În Ucraina, este interzisă, prin lege, folosirea azbestului la construirea locuințelor. Factorii carcinogeni, în cazul azbestului, includ și virusul papiloma uman (HPV), care duce adesea la cancerul de col uterin. Beznosenko spune că și „alcoolul și fumatul sunt, de asemenea, factori cancerigeni care duc la dezvoltarea tumorilor canceroase”.
Ni se par total inofensive, dar duc la tumori maligne
Reuniți la Kiev, la primul Forum al pacienților bolnavi de cancer, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, medici oncologi și cercetători au întocmit o listă cu materiale, obiecte, produse pe care le folosim zilnic sau ocazional (dar fac parte din viața noastră) și care ar putea să provoace apariția cancerului. Lista se bazează și pe o serie de rezultate și observații ale oamenilor de știință care au făcut cercetare în acest domeniu și ale căror concluzii au fost prezentate în cadrul forumului. Zvi Bernstein, cunoscut oncolog israelian, prezent la Kiev, susține că „cele mai obişnuite obiecte din casă pot provoca apariţia unor tumori maligne, cu toate că celor mai mulți ele ne par total inofensive”.
„Amenințările” din baie și din bucătărie
Lista făcută publică de participanții la forumul de la Kiev include mai multe substanţe chimice folosite în gospodărie, care se regăsesc în: produse de curăţenie, produse de văruit/ vopsit/ lipit ș.a., anumiţi agenţi de parfum, vopseaua de păr şi diverse lacuri folosite pentru mobilă, dar și pentru... unghii.
De asemenea, sunt considerate ca fiind periculoase anumite accesorii de uz casnic, de la coșurile de gunoi la pungi de nailon și perdele de duș. Naftalina, folosită pentru protejarea hainelor, poate provoca sau favoriza apariția cancerului și, la fel, lumânările decorative/ parfumate. În bucătărie, lista obiectelor „ameninţătoare” este și mai mare: cratiţele și oalele acoperite cu teflon, toate recipientele din plastic, folosite pentru a păstra mâncarea sau ingredientele, pet-urile cu apă și sucuri carbogazoase - toate se regăsesc pe această listă.
Pantofii vechi ne îmbolnăvesc
Specialiștii mai spun și că pantofii vechi și murdari, mănușile vechi din piele, chiar hainele vechi din piele (eventual, revopsite, pentru a le înnoi) sunt, de asemenea, factori de risc în apariția tumorilor maligne. Cancerigene sunt şi formaldehida, triclosanul, aluminiul, plumbul, ftalaţii şi bisfenolul A, care se regăsesc în produsele de tăbăcire și în vopseaua folosită pentru a prelucra pielea, iar cu cât sunt mai vechi obiectele, cu atât transferul, la contactul cu pielea omului care le poartă, se va face mai repede. Ele pot afecta ADN-ul celulelor sănătoase şi duc, inevitabil, la dezvoltarea proceselor maligne. Evident, totul e accentuat de factorii de risc cunoscuți: fumat, alcool, supraponderabilitate, stil de viață nesănătos.