de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Specialiștii americani au lansat recent prototipul unei toalete inteligente, care are și o funcție de analiză a urinei și implicit a stării de sănătate.
Măsoară prezența celulelor albe și contaminarea din sânge
Lista dispozitivelor care monitorizează sănătatea s-a completat recent cu toaleta inteligentă, care face analiza urinei. Realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, din SUA, condusă de doctorul Sanjiv Gambhir, toaleta este capabilă să-și recunoască utilizatorul și să dea alarma dacă există semne de boală. „Atunci când am prezentat dispozitivul, oamenilor li s-a părut puțin ciudat, chiar dacă interesant”, afirmă autorul toaletei. Totuși, oricât de bizar ar părea, bideul a analizat cu succes urina a 21 de persoane care au participat la experimentul de testare. Mai precis, tehnologia este reprezentată de un dispozitiv de mici dimensiuni plasat în vasul de toaletă, care măsoară prezența celulelor albe și contaminarea din sânge.
Detector de boală care dă alarma la medic
La momentul finalizării dispozitivului, toaleta inteligentă va fi capabilă să evalueze zece markeri diferiți, care pot releva pericolul de infecție, boală de rinichi sau chiar cancer. Informația este trimisă într-o rețea din cloud și poate fi direcționată spre medicul curant, pentru un diagnostic precis. „Toată lumea merge la toaletă în fiecare zi. Acest aspect crește valoarea de detector de boală a acestui dispozitiv. Scopul final este acela de a furniza un raport individualizat asupra sănătății persoanei care folosește zilnic bideul inteligent, de aceea ne-am asigurat că toaleta face diferența între utilizatori”, detaliază Gambhir.
Monitorizează regularitatea, frecvența și volumul scaunului
Toaleta inteligentă are încorporată și o cameră de luat vederi care analizează fecalele utilizatorului. Potrivit cercetătorilor care au realizat proiectul, amprenta anală a fiecăruia este unică, iar bideul monitorizează regularitatea, frecvența și volumul zilnic al scaunului, comparând apoi informațiile colectate cu valorile considerate normale și astfel depistând dacă este ceva în neregulă. Și în acest caz, datele „sensibile” și foarte personale rezultate din aceste analize rămân private și sunt exclusiv pentru uzul medicului specialist, fiind sub incidența legii de protecție numită Health Insurance Portability and Accountability Act.
„Toaleta inteligentă este modalitatea perfectă de a aduna date curente care de regulă sunt ignorate, iar ceea ce este remarcabil este faptul că utilizatorul nu trebuie să facă nimic special pentru aceste analize“ (doctor Sanjiv Gambhir, Universitatea Stanford)