de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Vitamină hidrosolubilă ce aparține complexului de vitamine B, acidul folic, denumit și acidul pteroil-glutamic, intervine în procesul de diviziune celulară, dar și în sinteza hemoglobinei, participă în reglarea multor procese metabolice și, totodată, asigură refacerea și funcționalitatea ADN-ului. Dar beneficiile sale nu se opresc nici pe departe aici.
Contribuie la formarea celulelor roșii
Potrivit specialiștilor, imediat ce organismul absoarbe acidul folic îl transformă în folat, care este esențial pentru desfășurarea a nenumărate procese metabolice. Pe de altă parte, acidul folic contribuie la formarea de celule noi, mai ales de celule roșii. Tot acidul folic este cel care este de ajutor organismului pentru a absorbi substanțele nutritive din alimentele consumate, dar cel mai mare rol al său este în dezvoltarea măduvei osoase și a coloanei vertebrale a fătului. De aceea se recomandă ca femeile însărcinate să administreze întotdeauna suplimente de acid folic. Este important de reținut faptul că administrarea de acid folic în primele trei luni de sarcină (sau mai mult, dacă medicul consideră necesar) previne nașterea de copii cu malformații și mărește greutatea la naștere a bebelușului. De altfel, studiile au arătat că femeile care iau acid folic înainte de a rămâne însărcinate reduc cu 60% riscul de malformații, naștere prematură sau avort spontan.
Ameliorează declinul memoriei și reduce tensiunea arterială
Totodată, specialiștii spun că acidul folic este necesar și bărbaților. Conform unui studiu realizat de cercetătorii americani, domnii care au o dietă săracă în acid folic prezintă riscul de a avea copii cu anomalii genetice. Acidul folic este de ajutor și pentru dezvoltarea și funcționarea creierului, previne stresul oxidativ și îmbunătățește memoria atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, dar și capacitățile locomotorii în rândul adulților sau al bătrânilor cu probleme cognitive. Tot studiile au arătat faptul că pacienților hipertensivi care administrează suplimente pe bază de acid folic o perioadă de șase săptămâni, li se reduce tensiunea arterială.
Asigură funcționarea sistemului imunitar și alungă depresia
Totodată, persoanele care au prea puțin acid folic în organism sunt mult mai expuse infecțiilor și au un sistem imunitar deficitar. Studiile au arătat și faptul că acidul folic crește densitatea oaselor și scade riscul de fracturi, de aceea persoanele care au carență sunt predispuse osteoporozei. Mai mult, dacă lipsește acidul folic din celulele osoase, se declanșează resorbția osoasă. Întrucât acidul folic este implicat în sinteza serotoninei şi a dopaminei, un dezechilibru favorizează instalarea depresiei sau a anxietăţii. De aceea, suplimentele pe bază de acid folic pot fi luate împreună cu medicamentația pe bază de antidepresive.
Deficitul aduce cu sine anemia megaloblastică
În cazul deficitului de acid folic, spun oamenii de știință, sănătatea oamenilor poate fi pusă în pericol. Mai mult, scăderea acidului folic aduce cu sine și apariția anemiei megaloblastică. Chiar dacă de cele mai multe ori aceasta este asimptomatică, specialiștii spun că există unele situații în care pot apărea și afectările neurologice, de aceea este foarte important să fie în primul rând diagnosticată, apoi vindecată. Tot ca urmare a deficitului de acid folic se pot instala și problemele de natură cognitivă. Întrucât deficitul de acid folic este asociat cu nivelul ridicat de homocisteină din sânge, crește riscul apariției infarctului, dar și a altor afecțiuni cardiace. Totodată, carența de acid folic duce la apariția unor alergii, dar și a cancerului gastrointestinal. În deficitul de acid folic se poate înregistra hipocalcemia determinată de lipsa vitaminei D și se pot instala tulburările de vedere, cauzate prin absorbție deficitară de vitamina A.
Nu fumați și nu consumați alcool!
Printre cauzele care duc la deficitul de acid folic se numără în primul rând o alimentație care nu conține fructe, legume sau cereale îmbogățite cu folat, dar și gătitul excesiv al alimentelor. Pe de altă parte, există și afecțiuni care împiedică organismul să absoarbă acidul folic, precum boala celiacă, afecțiunile renale grave, dar și boala Crohn. Și mamele care alăptează trebuie să fie atente și să suplimenteze aportul de acid folic. Deficitul de acid folic este cauzat și de unele medicamente, precum cele folosite în tratarea epilepsiei, poliartritei reumatoide sau a cancerului (în special cancerul de sân, cancerul colorectal, pancreatic, la plămâni ori cancerul la nivelul esofagului). De asemenea, lipsa de acid folic este întreținută și de fumat și consumul de alcool.
Cele mai bune surse alimentare
Oamenii de știință susțin că cele mai bune surse alimentare de acid folic sunt carnea, dar și organele, respectiv ficatul de pasăre de porc sau de vită. O cantitate mare de acid folic se găsește și în cereale, spanac, sparanghel, bame, conopidă, sfeclă, porumb, țelină, lăptuci, suc de roșii, broccoli, mazăre, varză de Bruxelles, fasole roșie, fasole albă, boabe de soia, dar și în ouă, drojdie de bere și pește. Din categoria fructelor bogate în acid folic se numără avocado, papaya, banane, portocale, lămâi și semințe de floarea-soarelui.
Administrat în exces favorizează înmulţirea celulelor tumorale
Un aport crescut de acid folic poate determina un deficit al vitaminei B12. Concomitent, poate afecta metabolismul zincului. De asemenea, în exces, acidul folic favorizează dezvoltarea celulelor tumorale, din cauza intervenției asupra diviziunii celulare. Tot ca urmare a administării în exces a acidului folic pot apărea tulburări ale somnului, confuzie mentală, reacții alergice la nivel cutanat, stare de confuzie, pierderea apetitului ori tulburări gastrointestinale. Specialiștii recomandă oprirea administrării acidului folic dacă vă confruntați cu greață sau flatulență. Atenție! Acidul folic poate interacționa cu unele medicamentele antiepileptice. Nu în ultimul rând, acidul folic este contraindicat celor care suferă de anemii prin carență de fier și persoanelor în vârstă la care s-ar putea stimula un eventual proces neoplazic latent.