de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Printarea 3D s-a dezvoltat suficient de mult încât lumea medicală să poată vorbi astăzi despre producerea de oase, piele, organe și vase sangvine. O realizare de ultimă oră implică obținerea prin această metodă de părți ale corpului direct în… corpul pacientului.
Formulă specială de „biocerneală”
Specialiștii de la Institutul Terasaki, din Los Angeles, au reușit performanța de a „sări” peste etapa de trecere a organului printat în organism prin intermediul transplantului, procedură care implică incizii largi, posibilitatea apariției infecțiilor și complicațiilor postoperatorii și o lungă perioadă necesară recuperării. Mai precis, experții americani au pus la punct o formulă specială de „biocerneală” care poate fi plasată direct în corp, urmând să devină în interior organul necesar. „Această formulă este printabilă 3D la temperatura ideală și poate fi folosită prin intermediul unei lumini care se vede în interirul organismului”, explică specialistul Ali Asghari Adib. Mai departe, o modalitate revoluționară de printare 3D asigură crearea unei „ancore” pentru viitorul țesut.
Dezvoltare de țesuturi personalizate
Noua tehnologie este considerată a aduce un avans considerabil în domeniul ingineriei țesuturilor și va furniza beneficii semnificative metodei de printare 3D. „Dezvoltarea de țesuturi personalizate poate acoperi o gamă extinsă de vătămări și este extrem de important pentru viitorul medicinei”, punctează expertul Ali Khademhosseini. De altfel, recent, cercetătorii din Germania au reușit să creeze organe umane transparente. O echipă de experți a realizat prima inimă artificială creată din materiale moi, cu ajutorul unei imprimante 3D, la care mecanismul de pompare funcționează datorită ventriculelor din silicon, care pompează ca ale unei inimi reale. De asemenea, cercetătorii au dezvoltat o tehnică prin care, cu ajutorul unui solvent, se pot crea organe umane cum ar fi creierul și rinichii. Acestea sunt scanate cu ajutorul laserelor într-un microscop, permițând cercetătorilor să le observe întreaga structură, de la vasele de sânge la locația fiecărei celule.
„Procedura pe care am creat-o ne permite să livrăm în mod precis acele celule de care este nevoie direct la țintă, chiar în sala de operație“ (Ali Khademhosseini, Institutul Terasaki, Los Angeles)