de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
Omul a crezut dintotdeauna în imensa putere a magneților, folosind magneți-amulete împotriva deochiului sau magneți-bijuterii pentru a-și păstra tinerețea. Cum a evoluat magnetoterapia din Antichitate și până în prezent și cât de utilă este pentru a scăpa de numeroase afecțiuni, aflați din interviul cu Marius Vornicescu (medalion), specialist în magnetoterapie.
„Sunt trei tipuri de magneți: naturali, electromagneți și permanenți”
- Și-a făcut simțită prezența din cele mai vechi timpuri, dar rezultatele sale rămân încă controversate în întreaga lume. Când a luat naștere magnetoterapia?
- Este adevărat că nu s-a dat foarte mult credit terapiei cu magneți, dar energia emanată este cuantificată și este parte a științei. Folosirea magneților în terapie și nu doar, este menționată încă din Antichitate, astfel că în Egipt nobilimea utiliza magneți montați în bijuterii pentru menținerea frumuseții. Acum 2000 de ani, în China, se scria celebrul tratat: „Cartea de medicină internă a Împăratului Galben”, unde este menționat că anumiți magneți erau așezați pe anumite puncte de acupunctură. În anul 100, doctorul grec Pliniu cel Tânăr a folosit magneții în cazul bolilor de ochi. Aristotel a scris și el despre puterea vindecătoare a magneților. În 1530, Paracelsus a descris folosirea separată a polilor magnetici în terapie. Celebrul Mesmer se pare că utiliza magneții pentru a hipnotiza oamenii. Denumirea de magnet vine de acum 2000 de ani din Grecia unde s-au descoperit aceste „pietre” în zona muntoasă Magnesia. În epoca modernă, Albert Davis a făcut marea descoperire că fiecare pol magnetic are alt efect: unul stimulează organismele vii și altul calmează. Ministerul Sănătății din Japonia a aprobat folosirea magneților, astfel explicându-se procentul de 10% din populația țării care folosește această terapie.
- Ce implică acest tip de terapie? Ce fel de magneți folosiți?
- Terapia cu magneți este simplă, dar este important să înțelegem câteva noțiuni de bază. Principiul este simplu: așezi magneții în zona dureroasă și, dacă te simți bine, continui. Sunt trei tipuri de magneți: naturali, electromagneți și permanenți. Magneții naturali sunt formați din lavă topită ce conține fier, care este magnetizată de forța magnetică a Pământului. În 1819, omul de știință danez Hans Oersted a găsit o legătură între curentul electric și magnetism. Ulterior, alți cercetători au descoperit prin modularea sârmei într-o bobină forța magnetică din jurul sârmei, ceea ce a dus la apariția electromagneților. Magneții permanenți, pe care îi folosesc și eu, sunt creați de electromagneți și sunt de aproape 30 de ori mai puternici decât cei naturali.
„Este populară în recuperarea sportivilor”
- Cum acționează magnetoterapia?
- Se bazează pe cele două forțe ale magnetului: nord și sud, care au acțiuni diferite asupra organismelor vii. Polul sud sau direcția forței vindecă rănile și stimulează creșterea plantei, polul nord scade activitatea biologică și inflamația. Vă dau un exemplu. Dacă aveți un genunchi dureros, se pun doi magneți de o parte și de alta a genunchiului cu polii care se atrag unul către celălalt, astfel că energia magnetică care trece de la un magnet la altul va trece acum prin câmpul energetic, dar și structura fizică a genunchiului, facilitând vindecarea.
- Care sunt beneficiile magnetoterapiei?
- Sunt destule beneficii având în vedere cât de ușor este de utilizat. Nu necesită cunoștințe vaste de medicină, dar în cazuri grave este indicat să fie un medic care să vă supervizeze. Sunt destule clinici medicale care folosesc aparatură care emite câmpuri pulsatorii magnetice și sunt foarte populare în recuperarea sportivilor.
„Vindecă nevralgii, boli de articulații, fracturi, operații”
- Ce afecțiuni pot fi tratate cu magneți?
- Magnetoterapia dă rezultate foarte bune atât în nevralgii, crampe stomacale, dureri musculare, răceli, zone înțepenite, boli de articulații, dereglări ale glandelor, boli ale ficatului, pancreasului, operații, fracturi, cât și în sindrom cronic de oboseală, hipertensiune, insomnii, sinuzită, obezitate, prostată.
- Este ușor de suportat de organism acest tip de tratament?
- În general, este foarte ușor. Foarte rar pot apărea crize de vindecare, dar atunci se oprește tratamentul și se schimbă protocolul de lucru.
- Este utilă magnetoterapia și în cazul persoanelor cu boli grave, precum Parkinson, Alzheimer sau sindromul premenstrual?
- Sindromul premenstrual este relativ ușor de tratat și prin magnetoterapie, dar Parkinson și Alzheimer, nu.
„Sunt necesare minimum zece ședințe”
- Câte ședințe de magnetoterapie sunt necesare?
- O ședință de terapie durează între 25 și 45 de minute. Datorită stării generale de relaxare din timpul ședinței, majoritatea pacienților pot adormi. Sunt necesare minimum zece ședințe de terapie.
- În cazul magnetoterapiei, există și despre efecte secundare?
- Rareori s-au observat efecte secundare. În general, sunt efecte pozitive sau deloc. Terapia magnetică este sigură, nu creează dependență, neexistând niveluri nocive de expunere cunoscute. Uneori, în zona de aplicare pot apărea furnicături, senzație de căldură, dureri ușoare, amețeli, toate simptomele încetând la îndepărtarea magneților.
„Benefică şi pentru copii”
- Există persoane cărora această terapie le este contraindicată?
- Femeilor însărcinate, bolnavilor de cancer sau persoanelor care au tumori. Pacienții cu un stimulator cardiac trebuie să evite utilizarea dispozitivelor magnetice.
- În ce condiții poate veni cineva la o ședință de magnetoterapie?
- Nu există condiții speciale pentru o ședință de magnetoterapie. Important este să fie deschidere și dorință, restul face terapeutul sau medicul. În lumea occidentală, există reticență în cazul acestor terapii, dar sunt destui medici care nu țin cont și au în clinicile lor aparate cu magneți sau doar magneți.
- Poate fi benefic acest tip de tratament și pentru copii?
- Magnetoterapia este benefică pentru orice organism viu, deci și pentru copii. Eu, personal, aș lucra cu copii de la 3-4 ani în sus.
„Pentru menţinerea unei vederi mai bune este indicată spălarea zilnică a ochilor cu apă magnetizată“
- Cât de utilă este apa magnetizată?
- Apa magnetizată reduce excesul de aciditate din stomac, îmbunătățește digestia, elimină toxinele, crește apetitul, reglează tensiunea, poate vindeca astmul, bronșitele, răceli și toate tipurile de febră, previne și tratează calculii biliari și renali, tromboza, boli ale sistemului digestiv, dureri ale aparatului urinar, constipație, prostată, diabet zaharat, boli legate de paraziții intestinali, sensibilități ale ficatului, tulburări respiratorii, boli infecțioase. În uz extern, apa magnetizată vindecă eczemele și cicatrizează rănile. Pentru menținerea unei vederi mai bune este indicată spălarea zilnică a ochilor cu apă magnetizată. Se poate magnetiza orice lichid, de la ceaiuri si sucuri până la supe, dar acestea nu trebuie puse în recipiente din metal atunci când vreți să le încărcați, ci doar din plastic sau sticlă. Ulterior, se așază vasul pe un magnet și se lasă maximum 12 ore, niciodată mai mult. Se poate consuma în orice cantitate.