Main menu

header

    Cercetătorii canadieni au anunţat în urma unui studiu că alăptarea pe termen lung favorizează dezvoltarea cognitivă şi inteligenţa bebeluşilor. Studii anterioare au stabilit deja o legătură între alăptare şi dezvoltarea creierului, însă noua lucrare, coordonată de profesorul de pediatrie, epidemiologie şi statistică Michael Kramer, de la Universitatea McGill din Montreal, reprezintă cel mai mare studiu efectuat vreodată pe un eşantion aleatoriu.
Îmbunătăţeşte randamentul şcolar ulterior
     Studiul concluzionează că hrănirea exclusivă cu lapte matern contribuie la creşterea coeficientului de inteligenţă al copiilor şi la îmbunătăţirea randamentului şcolar. Singura scăpare a cercetătorilor a fost aceea că nu s-a precizat care ar fi durata medie a perioadei de alăptat. „Este un cadou pe care orice mamă îl poate oferi fiecărui copil al său”, a spus Kramer. La studiu au participat 14.000 de copii, care au fost monitorizaţi timp de şase ani şi jumătate în 30 de spitale şi clinici din Belarus. Jumătate dintre mame au participat la un program ce viza încurajarea alăptării.

     Celelalte mame au primit doar îngrijirea postnatală de rutină. Metoda a permis evaluarea efectelor alăptării asupra dezvoltării copiilor, fără ca rezultatele să fie influenţate de factori precum nivelul de inteligenţă al mamei sau interacţiunea cu bebeluşul. Rezultatele au fost mai bune în grupul care a participat la programul ce a încurajat alăptarea. Studiul nu a determinat însă dacă însuşi laptele matern favorizează dezvoltarea intelectuală a copilului.
Elena Şerban