de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Din păcate, în România, în ultimii ani, s-a înregistrat o creştere majoră a numărului pacienţilor diagnosticaţi cu metastaze cerebrale. Acestea răspund bine la tratament dacă sunt diagnosticate și tratate la timp. Practic, simptomele se pot ameliora, creşterea formaţiunii tumorale poate fi încetinită, iar durata şi calitatea vieţii pot fi prelungite. Dan Benţia, medic neurochirurg, a explicat cum se ajunge în acest stadiu al bolii şi ce se poate face pentru pacientul aflat în metastază.
„Printre factorii de risc enumerăm alimentaţia”
- Mai întâi, ce sunt tumorile cerebrale?
- Tumorile cerebrale ocupă un important loc în patologia neurochirurgicală fiind și principala cauză de deces de cauză oncologică atât la copii, cât și la adultii sub 40 de ani. De exemplu, în Marea Britanie, în fiecare an sunt diagnosticate peste 11.000 de persoane cu tumori cerebrale, iar anual, 5.000 de persoane își pierd viața. În România, fără a avea statistici definitive, putem spune că procentele sunt asemănătoare. De exemplu, aproximativ 10% dintre adulții diagnosticați cu tumoră cerebrală supravieţuiesc până la cinci ani după diagnosticare.
- Vorbim despre o creştere şi în cazul tumorilor maligne?
- Da! De ce tumorile maligne sunt în creştere în ţările dezvoltate, precum şi în România, explicaţia este foarte complexă. Printre factorii de risc enumerăm alimentaţia care conţine multe E-uri, factori de creştere, bogată în lipide şi în glucide, alimentaţie săracă în fibre alimentare şi în vitamine, poluarea atmosferică, stresul, deprivare de somn, scăderea imunităţii prin alte boli, de exemplu, SIDA, dar şi predispoziţie genetică. Multe tumori maligne pot duce la metastaze cerebrale. Creierul este un loc de predilecţie pentru metastazare alături de os, de plămâni şi de ficat. Printre cele mai frecvente tumori care pot da metastaze cerebrale întâlnim: tumora de sân, cea pulmonară, melanomul malign, prostata, tiroida, tumorile din sfera digestivă şi neoplazii hematologice (boli sangvine maligne).
„Se poate opera în aria vorbirii cu pacientul treaz”
- De câte feluri sunt metastazele cerebrale?
- Metastazele cerebrale pot fi unice sau multiple, superficiale sau profunde în creier, localizate în creierul mare sau în creierul mic (cerebel), aparent delimitate sau fără delimitare faţă de creierul înconjurător, în arii elocvente sau neelocvente (adică, în zone cu supraspecializare cerebrală: aria vorbirii, aria mişcării mâinii, aria vederii), abordabile sau inabordabile operator. În general, cele care pot fi abordabile chirurgical sunt metastazele unice sau multiple grupate şi metastazele superficiale care nu afectează o arie elocventă. Acestea pot fi abordabile de neurochirurg la pacienţii unde calitatea vieţii este încă păstrată, unde nu sunt încă formate foarte multe metastaze în alte organe. Sigur, aceste indicaţii sunt relative în era în care s-a dezvoltat tratamentul chimio şi radioterapeutic, unde se foloseşte, de regulă, microscopul operator, navigaţia craniană şi monitorizarea nervilor cranieni intraoperator. Indicaţiile s-au lărgit. De exemplu, se poate opera tumora în aria vorbirii cu pacientul treaz.
- Care sunt simptomele, semnele, pe care le are pacientului?
- Pot apărea durerile de cap, ameţelile, starea de vomă neprecedată de greţuri, tulburări de echilibru şi de mers, scăderea forţei musculare pe un anumit segment sau membru, tulburări de sensibilitate, tulburări de vedere şi auz, crize de epilepsie, chiar şi tulburări psihice. În toate aceste cazuri, este bine ca persoana să se prezinte de urgență la un medic neurochirurg care îi va recomanda să facă o examinare RMN cu substanță de contrast. În situaţia în care se dovedește prin RMN apariția unei tumori cerebrale, medicul neurochirurg îi va prezenta pacientului opțiunile pe care le are. În cazul tumorilor abordabile chirurgical soluția optimă este cea chirurgicală de scoatere a tumorii în totalitate sau cât mai aproape de totalitate.
„La cerere, se face biopsie”
- Cum se tratează?
- Îngrijirea unui astfel de pacient va fi făcută de o echipă complexă formată în primul rând de un medic neurochirurg alături de care vor fi medicul ATI, medicul neurolog, medicul de recuperare, medicul radiolog şi oncolog (radio & chimioterapeutul). În ceea ce priveşte cazurile complexe, acestea vor fi soluţionate la nivelul unui nucleu format la baza spitalului prin colaborarea din următoarele specialităţi: neurochirurgie, radiologie, anatomopatologie şi oncologie. Astfel, această echipă trebuie să ia cea mai bună decizie cu privire la strategia terapeutică ce trebuie adoptată şi la succesiunea actelor medicale ce urmează a fi făcute. La ora actuală, la cazurile inoperabile sau la cele la care se doreşte un diagnostic anatomo-patologic preoperator, se poate face biopsia cerebrală inclusiv din leziunile tumorale profunde, inabordabile chirurgical. În unele cazuri de tumori, se pot introduce substanţe chimioterapice sau substanţe radioactive pentru diminuarea masei şi volumului acestora.
„Prin aceste noi tehnici neurochirurgicale se obţine o înlăturare cât mai precisă“
- În cazul unei intervenţii chirurgicale, ce presupune aceasta?
- În general, operaţiile de metastaze sunt proceduri care pot dura până la şase-opt ore, după care urmează o perioadă în care pacientul va sta la reanimare în medie între una şi trei zile. Dacă se simte bine, va fi scos de la reanimare, dar va mai sta în spital, încă trei-patru zile, sub supravegherea medicului. După externare, mulţi pacienţi beneficiază de recuperare medicală. Astfel că, aceştia continuă tratamentul oncologic de specialitate postoperator, tratament radioterapic, chimioterapic şi tratament imunologic. În spitalul nostru se desfăşoară numeroase operaţii pentru această patologie, utilizând cea mai nouă aparatura medicală. De exemplu: microscopul operator KINEVO cu imunoflorescenţă, neuronavigaţie craniană şi neuromonitorizare intracraniană. Astfel, pacienţii beneficiază de incizii minime, centrate pe leziune, cu distrugeri cât mai mici ale ţesutului cerebral înconjurător. Astfel se obţine pe lângă un efect estetic scontat şi un rezultat foarte bun postoperator fără apariţia unor noi deficite postoperatorii cu îmbunătăţirea rapidă a stării generale şi neurologice postoperator, sau se scurtează durata de spitalizare şi durata până la reinserţia socială şi profesională a pacientului. Nu în ultimul rând, prin aceste noi tehnici neurochirurgicale, se obţine o înlăturare cât mai precisă, chiar totală, şi se obţine o creştere pe termen mediu şi lung a duratei de viaţă şi o creştere a calităţii vieţii pacientului oncologic.