de Andrei Dicu şi Adrian Barna
Tratamentele cu produse apicole se practică în România de foarte mulți ani, iar la nivel internațional, țara noastră este un punct de reper în apiterapie, având peste 500 de medici specializați. Alina Varadi (foto), tehnician nutriționist, este inițiatoarea unor concepte noi, precum aerul de stup, api-nutriția, energia fagurilor și microîn- țepăturile cu venin de albine. Recent, am purtat o discuție despre tratamentul cu aerul de stup, care suscită un interes deosebit.
„Produsele apicole sunt un fel de... «femei de serviciu» şi de «constructori»”
- Acum 11 ani, ați implementat prima căsuță cu aer de stup. Cum a apărut ideea?
- Este adevărat. Aerul de stup este o practică foarte dezvoltată în Slovenia, Germania, Austria, Polonia, Turcia, Rusia, iar acum a început să prindă aripi și în România. Acum s-a dezvoltat la noi, mai întâi la Cluj, la Târgu Mureș și în alte locuri.
- Cum ajută această terapie?
- Orice tehnică sau orice produse apicole ați folosi, ele nu tratează, ci susțin corpul, prin pleiada de nutrienți și micronutrienți, pentru a-și găsi soluții să-și reia funcțiile încât să facă față disfuncțiilor și bolilor. Prin urmare, produsele apicole sunt „femei de serviciu’’, altfel spus ajută corpul să elimine ceea ce nu utilizează, dar sunt și „constructori’’, oferă nutrienții necesari pentru a reconstrui și a regenera corect celula și funcțiile ei. Putem să utilizăm aerul de stup și preventiv, pentru a îmbunătăți funcțiile aparatului respirator.
„Poate fi ajutat cu uleiuri esențiale, probiotice și zeolit”
- Vă rugăm să ne spunţi ce presupune un astfel de tratament...
- Dacă ne referim la aerul de stup, acesta se obține cu ajutorul unui aparat care face posibilă conducerea aerului de la stup către masca inhalatorie. Este foarte important ca stupul să fie sănătos, poate fi ajutat cu uleiuri esențiale, probiotice și zeolit, care vin cu efect benefic și asupra pacientului. E important ca în stup să fie cât mai mult puiet!
- Care este procedura?
- Pe capacul stupului se poate monta un aparat care extrage aerul din stup într-un tub care la capăt are montată o mască. Aerul este preluat din stup prin această tubulatură atașată cu un capăt la un orificiu special amenajat în stup, iar celălalt capăt, care este conectat la masca inhalatorie, conține aerosoli de propolis proaspăt din stup, dar și alte substanțe volatile provenite din polen, păstură, miere, ceară, venin de albine, larve de trântor și feromoni, care au un rol foarte important. Este recomandat ca stupul pe care se montează acest aparat să aibă cât mai mult puiet necăpăcit. De asemenea, sunt substanțe volatile produse de albine în cadrul familiei, de exemplu cele specifice, emanate de regină pentru recunoașterea ei, coeziunea familiei și comunicarea între albine.
„O sesiune durează circa 15-30 de minute, zilnic”
- Cât durează o ședință?
- O sesiune pentru o persoană durează circa 15-30 de minute, zilnic. Se fortifică respirația și aparatul respirator, imunitatea și starea de vigoare a întregului organism.
- Vă rugăm să detaliați, în funcție de diferite afecțiuni…
- Pentru răceală, este necesară inhalarea timp de 20-30 de minute. În cazul astmului, depinde de fiecare pacient. Dacă e foarte alergic, începem de la zece minute pe zi și cu timpul poate să ajungă la 30 de minute, dar nu mai mult de 30 minute pe stup. În cazul oboselii, inhalarea durează 30 de minute, iar pentru depresie, între 15 şi 30 minute.
„Oamenii sănătoşi îl folosesc în scopul întreținerii sănătăţii şi ridicării capacităţii fizice”
- Și în cazul bolilor mai grave?
- Să vorbim despre cancerul pulmonar. Aici apare o situație foarte interesantă. Cancerul pulmonar înseamnă frica de moarte, iar terapia cu albine înseamnă înfrângerea fricii de înțepătură (moarte). Ştiaţi că oamenii care fac metastaze, le fac la plămâni? De ce? Primul lucru pe care îl fac când află că au cancer este să înceapă să dezvolte frica de moarte. În asemenea cazuri, terapia e complexă şi individualizată. Perioadele de tratament variază de la caz la caz.
- Ce alte afecţiuni mai pot fi tratate?
- Terapia se aplică cu succes în afecţiuni respiratorii cronice: astm bronşic, bronşite cronice, tumori pulmonare, alergii, astenii cronice, convalescențe după diverse suferințe şi alte situaţii în care este benefică îmbunătățirea respirației şi a imunității. La oamenii sănătoşi, aerul de stup se folosește în scopul întreținerii sănătăţii şi ridicării capacităţii fizice și este foarte folositor sportivilor şi persoanelor cu profesiuni care implică suprasolicitarea respiraţiei.
- Povestiți-ne un amănunt inedit legat de acest tip de terapie…
- Cu peste 15 ani în urmă, în Austria s-a deschis o clinică pentru aplicarea acestei terapii la care veneau periodic atât bolnavi, cât şi oameni sănătoşi. Tot austriecii organizaseră şi un spaţiu special, în care aplicau terapia cu aer de stup pentru caii de curse. Proprietarii acestora se declarau foarte mulţumiţi şi îi aduceau la cure periodice, întrucât terapia a crescut considerabil performanţa competiţională a cailor, prin îmbunătăţirea capacităţii respiratorii, a forţei şi rezistenţei la efort. Terapia cu aer de stup este răspândită în mai multe ţări, unde s-au deschis locaţii pentru aplicarea ei, cu diverse dimensiuni şi tipuri de organizare, pentru toate vârstele.
Discipol al părintelui Gamaliel Sima
- Sunteți o apropiată a Părintelui Gamaliel Sima, cel care s-a ocupat de un caz similar. Ce ne puteți spune despre colaborarea cu domnia sa?
- Ideile inteligente prind aripi acolo unde inspiraţia Divină vine înmănunchiată cu inteligenţa naturii, albina. Aceste practici dau roade, iar dânsul a avut curajul să se implice, să experimenteze şi să creadă prin puterea exemplului că da, funcţionează, și este extrem de simplu de utilizat această practică a inhalării aerului de stup.
„Pacienţii infectaţi cu coronavirus au avut o revenire foarte rapidă“
- În această perioadă marcată de virusul care cauzează COVID-19, puteți estima numărul pacienților și dacă se poate al vindecărilor?
- Nu există un număr real contorizat al celor care au apelat şi la consumul de produse apicole spre vindecarea simptomelor. Tot ce pot să vă spun este că în România sunt extrem de puţine cazuri concrete pe acest diagnostic. O fi din cauza consumului de produse apicole? Cine ştie... Dar acei puţini pacienţi care au apelat la noi, absolut toţi, au avut o revenire foarte rapidă, îmbunătăţirea văzându-se de la o zi la alta. Iar restabilirea funcţiilor respiratorii s-a făcut în totalitate.
- Care este secretul creșterii albinelor?
- Să le respecţi şi să le oferi mediul natural neinvaziv de care au mare nevoie, inclusiv ajutorul dat albinei în caz de îmbolnăvire a stupilor. E recomandat să fie o variantă naturală, experimentată, studiată şi pusă în practică, conform studiilor. În România, din păcate, sunt extrem de puţini medici veterinari specializaţi pe apicultură, care deţin cunoştinţe aprofundate despre albină şi care încearcă să găsească soluţii blânde şi eficiente spre susţinerea ei, ca să supravieţuiască în zilele noastre. Mortalitatea este extrem de mare peste tot în lume, iar protecţia albinei este extrem de necesară, ţinând cont de faptul că este principalul polenizator de pe Planetă.