de Călin Popa şi Adrian Barna
Nomofobia acutizează stresul studenţilor
O nouă fobie se manifesă la cote îngrijorătoare printre studenți, atrag atenția experții de la Colegiul Hendrix, din Arkansas, SUA, care au realizat un studiu referitor la dependența de telefoane mobile. Astfel, s-a constatat faptul că teama tinerilor de a nu avea la îndemână aceste dispozitive le acutizează stresul generat de examene și în general de provocările vieții de student. Fenomenul s-a înregistrat la 89% dintre cei chestionați și este legat de alte manifestări cu potențiale efecte negative, în primul rând odihna insuficientă.
Poluarea afectează echilibrul florei intestinale
La lista lungă de agresiuni exterioare care afectează echilibrul florei intestinale s-a adăugat și poluarea, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Universității Colorado. Mai precis, potrivit experților americani, calitatea proastă a aerului respirat are efecte adverse serioase asupra microbiomului, generând predispoziție spre sindrom metabolic, diabet de tip II și obezitate. La nivel mondial, poluarea ucide anual aproape nouă milioane de persoane, mai mult decât fumatul și războaiele la un loc.
Yoga atenuează fibrilaţia atrială
Una dintre suferințele cel mai des răspândite este fibrilația atrială, senzația că inima „sare din piept”, de multe ori însoțită de amețeli și de stare generală alterată. O metodă neinvazivă și fără efecte secundare de a atenua aceste manifestări este yoga, arată rezultatele unei cercetări desfășurate de specialiștii din Jaipur, India. Astfel, practicând anumite posturi și tehnici de respirație, voluntarii care au participat la teste au manifestat o scădere semnificativă a simptomelor, a presiunii arteriale și o atenuare a senzației de bătaie neregulată a inimii.
Ameţelile, potenţial semn de demenţă
Potrivit unei cercetări ale cărei rezultate au fost publicate recent de revista medicală a Academiei Americane de Neurologie, persoanele adulte care resimt amețeli atunci când se ridică în picioare pot fi în pericol de a dezvolta demență. Afecțiunea este numită hipotensiune ortostatică, implică scăderea bruscă a tensiunii arteriale în momentul în care pacientul se ridică și indică o legătură cu instalarea demenței mai târziu în viață. Dintre pacienții cu astfel de manifestări monitorizați timp de 12 ani, 22% au dezvoltat probleme de pierdere a memoriei.