de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
De ani buni, carnea roșie este în mijlocul alarmelor pe care le trag specialiștii vizavi de pericolele pentru sănătate pe care le reprezintă consumul acestui aliment. Pe de altă parte, după îmbogățirea orezului și a crustaceelor cu diverse substanțe benefice, a venit rândul acestui tip de carne să devină mai puțin periculoasă pentru organism.
Mușchi de vacă „producător” de nutrienți
Cercetătorii de la Universitatea Tufts, din SUA, au realizat o variantă de carne roșie îmbogățită cu betacaroten. Practic, experții au găsit o modalitate de a face mușchiul de vacă să producă anumiți nutrienți pe care îi conțin plantele. Așa-numita carne „de aur”, produsă în laborator, va conține betacaroten, o provitamină din morcovi și roșii pe care animalele nu o produc. „Vitele nu au capacitatea genetic de a produce această substanță. Am găsit formula de a determina acest tip de musculatură să genereze mai mulți fitonutrienți, ceea ce este imposibil pe lanțul firesc de producere a cărnii de vită”, detaliază cercetătorul Andrew Stout.
Poate reduce riscul de cancer
Folosind aceeași metodă prin care a fost creat, în anii 1990, orezul îmbogățit cu nutrienți, experții americani au modificat celulele musculare ale cărnii de vacă până când acestea au început să producă betacaroten. Potrivit experților, știința se dovedește capabilă să creeze alternative superioare nutrițional cărnii de vacă obținute în mod tradițional. În același timp, carnea „de aur” va conține agenți care pot preveni anumite boli. „Am constatat o reducere a oxidării lipidelor atunci când este gătit acest tip de carne. Ca urmare, carnea pe care am creat-o poate fi luată în considerare pentru reducerea riscului de cancer”, punctează Stout.
Obstacolul prețului
Cercetătorii afirmă că principalul obstacol în calea producerii acestui tip de carne la scară industrială este prețul. În timp ce lanțul de producere tradițională a cărnii de vită beneficiză de subvenții semnificative, care țin prețul accesibil, carnea „de aur” nu are astfel de facilități, ca urmare va intra pe piață cu un preț mai mare. „Considerăm că unul dintre factorii care va putea ajuta va fi conștientizarea populației, care ar trebui să devină mai dispusă să consume acest produs superior, chiar dacă va avea un cost mai ridicat”, argumentează specialistul David Kaplan.
La nivel mondial, se consumă anual circa 65 de miliarde de kilograme de carne de vacă