de Simona Lazăr
Efectele protectoare ale consumului redus de alcool au fost puse sub semnul întrebării de un studiu american. Chiar și la doze mici, alcoolul ar crește riscul de a dezvolta cancer.
10% dintre decesele tinerilor au această cauză!
10% dintre decesele în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani sunt atribuite alcoolului. Riscurile consumului de alcool în doze mari sunt cunoscute populației. În vreme ce consumul scăzut de alcool este considerat protector. Se pare însă că lucrurile stau cu totul altfel! Oamenii de știință au analizat datele privind consumul de alcool și ratele de deces din 195 de țări. Se pare că în 2016, la momentul începerii studiului, în lume erau 35,5% băutori de alcool, dintre care 25% erau femei și 39% erau bărbați. Cantitatea medie de alcool consumată pe zi a fost de 0,73 unități de alcool pentru femei și 1,7 unități de alcool pentru bărbați (o unitate de alcool = 10 ml alcool pur = un pahar de 100 ml vin la 12,5%). Riscul de deces prematur a crescut odată cu consumul de alcool; unele dintre cauzele de deces atribuite alcoolului includ tuberculoza și accidentele de circulație. Chiar și un consum redus de alcool te expune riscului de deces prematur.
Procentul care garantează sănătatea este: 0%
Autorii studiului recunosc efectele protectoare ale consumului scăzut de alcool în dezvoltarea bolilor cardiace sistemice sau a diabetului la femei, dar „aceste efecte protectoare au fost depășite de riscurile asociate cancerului”. Oamenii de știință concluzionează că „nivelul de consum care minimizează pierderea sănătății este zero”. Un studiu arată că, la un consumul de două pahare cu alcool pe zi, risc de ciroză crește cu 2%. Printre complicațiile abuzului de alcool, bolile hepatice sunt cele mai frecvente. În caz de oboseală și de dureri hepatice, este esențial să opriți consumul de alcool și să beți cantități suficiente de apă pentru a curăța ficatul. De asemenea, trebuie pusă în aplicare o dietă adecvată.