de Simona Lazăr şi Daniel Şuta
Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică în cele din urmă de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea cu un alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp după vindecarea inițială.
Dermatita alergică de contact
De ce reapare eczema? O echipă de cercetare - care asociază Institutul Național de Cercetări Medicale (Inserm), Universitatea Claude Bernard Lyon 1, Ecole normale supérieure de Lyon și CNRS din cadrul Centrului Internațional de Cercetare în Boli Infecțioase - dă răspuns la această întrebare. Cercetătorii au descoperit că alergenii au rămas în piele câteva săptămâni, iar în unele cazuri chiar luni întregi. Ca să înțelegem rezultatele, trebuie să știm ce este eczema de contact. Inserm explică faptul că eczema de contact, numită și dermatită alergică de contact, este o reacție cutanată cauzată de expunerea la substanțe alergenice: „Inflamarea straturilor superioare ale pielii poate dura câteva zile, nu dispare atât timp cât pielea rămâne în contact cu alergenul responsabil și poate chiar să devină cronică”.
Cum sunt implicate limfocitele T sau „celulele imune”?
Eczema se manifestă prin: erupții locale (eczeme); arsuri și mâncărimi; apare din nou când zonele vindecate intră iar în contact cu alergenul. Cum sunt implicate limfocitele T în eczeme? Celulele imune numite „limfocite T cu memorie rezidentă” (TRM) proliferează în locurile de leziune și persistă acolo pentru perioade lungi de timp, reactivând apariția plăcilor de eczeme la contactul ulterior cu alergenul. Inserm subliniază: „Aceste celule participă la răspunsul imun secundar, care este deosebit de rapid și eficient împotriva agenților patogeni deja întâlniți, dar care poate fi responsabil pentru agravarea anumitor boli inflamatorii, cum ar fi dermatita de contact. Acesta din urmă duce la o acumulare de TRM”. În timpul studiului lor, echipa de oameni de știință a investigat contribuția acestor TRM la severitatea și cronicitatea eczemei de contact la șoareci. Cercetătorii au observat că au proliferat local în zone ale pielii în contact cu un alergen. „Acestea sunt cauza apariției petelor de eczemă, imediat ce alergenul intră din nou în contact cu leziunea eczematoasă, chiar dacă pare a fi vindecat”, afirmă experții. Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Alergenii persistă perioade lungi în zonele vindecate
Cercetările sugerează că persistența alergenilor pentru perioade lungi de timp în zonele vindecate poate explica proliferarea și persistența celulelor imune ale TRM în leziunea eczematoasă. Echipa de cercetători a observat că reactivarea celulelor responsabile de plăcile de eczeme a fost supusă feedbackului (autoreglare prin care variația secreției unui hormon, care acționează asupra funcției secretoare a glandei care o produce, permițând un echilibru permanent) activat de receptorii inhibitori transportați chiar de TRM-uri. Astfel, la reexpunerea la o doză mică de alergen, acești receptori sunt activați și suprimă activitatea celulelor imune, prevenind astfel o reacție excesivă a sistemului imunitar.
Perspective pentru noi tratamente?
Dezvoltând strategii terapeutice care previn reactivarea locală a TRM prin receptorii lor inhibitori, această lucrare a cercetătorilor francezi deschide noi perspective în înțelegerea funcționării și a tratamentului eczemelor de contact alergice.