de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Este aproape imposibil să nu fi avut, măcar odată, pe parcursul vieții, un coșmar. Deși sunt mai des întâlnite în rândul copiilor, acestea pot apărea la orice vârstă. Atunci când coșmarurile sunt frecvente și afectează atât calitatea somnului, cât și a vieții, este vorba despre o problemă medicală sau psihologică.
Femeile sunt mai predispuse la vise urâte
Potrivit oamenilor de știință, coșmarurile, acele vise urâte care provoacă anxietate și frică, pot apărea la copiii cu vârste între 3 și 6 ani și pot dispărea, fără să faceți nimic, după vârsta de 10 ani. Dar coșmarurile se instalează și la adulți, pe parcursul vieții, iar femeile sunt mult mai predispuse decât băieții. Când acestea sunt întâlnite frecvent, afectează calitatea somnului unei persoane și provoacă stres, este vorba despre o afecțiune medicală, care se numește parasomnie. Visele urâte sunt, de obicei, în primele ore ale dimineții, iar cât timp durează oamenii spun că s-au confruntat cu sentimente de mânie, vină, anxietate și chiar s-au trezit din cauza fricii.
E însoțit de teamă, neliniște, furie, tristețe sau dezgust
Specialiștii susțin că în general episoadele sunt scurte, iar odată ce persoana se trezește din somn, va adormi cu mari dificultăți. Cum se manifestă un coșmar? Visul pare viu și devine din ce în ce mai înspăimântător, iar tema acestuia se referă la pericole legate de siguranță sau de supraviețuire. Orice coșmar e însoțit de teamă, neliniște, furie, tristețe sau dezgust, provoacă transpirație, bătăi rapide ale inimii și poate duce chiar la atacuri de panică. Interesant este faptul că persoana în cauză își amintește exact detaliile coșmarului atunci când se trezește.
Stresul este cea mai comună cauză
De cele mai multe ori, oamenii sunt copleșiți de stres, uneori chiar și fără să-și dea seama. Chiar dacă nimeni nu conștientizează, acesta se reflectă în vise. Alți factori care pot declanșa coșmarurile sunt anxietatea și depresia. De asemenea, o schimbare majoră în viața unei persoane poate duce la coșmaruri. Visele urâte se pot instala și ca urmare a unui sindrom de stres posttraumatic, cum ar fi un accident sau pierderea unei persoane dragi. De altfel, studiile arată că peste 70% dintre persoanele care suferă de sindromul de stres posttraumatic experimentează coșmaruri, acesta fiind principala cauză a viselor urâte recurente la adulți. Specialiștii spun că pentru anumiţi oameni, acesta se referă la retrăirea evenimentului traumatizant. Sunt însă și persoane pentru care coșmarurile sunt simboluri ale emoțiilor traumei inițiale.
Nu vizionați filme de groază!
De asemenea, puteți avea coșmaruri dacă suferiți de dureri de cap puternice, resimțite pe o parte a capului, însoțite de flash-uri luminoase. Acest tip de coșmaruri implică adesea emoții de teamă și de anxietate. Tot la coșmaruri duce și apneea în somn, dar și narcolepsia, supranumită și „boala somnului”, care provoacă o stare de somnolență excesivă pe timpul zilei sau o ațipeală necontrolată, halucinații. Vinovate de coșmaruri sunt și sindromul picioarelor neliniștite, bolile cardiovasculare sau cancerul, dar și antidepresivele. Pe de altă parte, coșmarurile pot fi simptomul stării de sevraj pe care o experimentează o persoană care încearcă să renunțe la dependența față de anumite substanțe, droguri sau alcool. În acest caz, coșmarurile pot fi mai intense la debutul sevrajului, însă dispar, de obicei, după câteva săptămâni. Nu în ultimul rând, la apariția coșmarurilor contribuie vizionarea unor filme de groază sau jocurile video, jucate înainte de somn.
Examinarea somnului se face prin polisomnografie
În acest moment nu există o metodă care să diagnosticheze coșmarurile. Examinarea somnului se face însă prin polisomnografie. Acest test analizează activitatea creierului, nivelul oxigenului din sânge, ritmul cardiac și respirator și mișcările involuntare ale ochilor și ale membrelor inferioare, dar și tensiunea musculară. Pentru a face testul este nevoie ca persoana respectivă să doarmă o noapte într-un laborator specializat. Sunt și situații în care persoana respectivă poate fi supusă unor examinări suplimentare, pentru o diagnosticare corectă.
Indică prezența problemelor de sănătate precum anxietatea
Potrivit unui studiu recent, experții medicali au demonstrat legătura între coșmarurile frecvente și un risc mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare. Cu ceva timp înainte, tot coșmarurile au fost cele care au reușit să indice prezența problemelor de sănătate mintale precum anxietate sau sindromul de stres posttraumatic (PTSD). O anumită condiție medicală numită tulburare comportamentală de somn REM ar putea prezice prezența maladiei Parkinson sau alte boli neurodegenerative. Studiul a inclus peste 3.000 de veterani militari de vârstă mijlocie. Cei care aveau cel puțin două coșmaruri pe săptămână prezentau un risc mai mare de a dezvolta problemele cardiace precum hipertensiune sau infarct miocardic, spune Science Times.
Contează ce consumați seara, înainte de culcare
Conform specialiştilor de la Sleep Disorder Center din cadrul Cleveland Clinic, consumarea oricărui aliment înainte de culcare stimulează metabolismul şi creşterea temperaturii corpului. Această stimulare duce la o activitate mai intensă a creierului în faza REM, astfel că aveți parte de mai multe vise. De asemenea, un studiu de somn efectuat în Canada pe 389 de subiecţi a arătat că 8,5% dintre aceştia considerau mâncarea „vinovată” de apariţia coşmarurilor. Evitați consumul de cofeină, nicotină și alcool, pentru că pot duce la diverse tulburări ale somnului. Amenajați un cadru optim pentru somn, respectiv temperatura din cameră, zgomotul, patul. Faceți mișcare zilnic și nu vă expuneți la stres.
Instrumente necesare pentru a nu avea vise urâte
Dacă coșmarurile v-au trezit din somn, trebuie să respirați profund. În acest fel se încetinește ritmul cardiac și scade tensiunea arterială. Spuneți celor dragi prin ce situație treceți, pentru că vă veți da seama că este doar un vis și nu aveți de ce să vă speriați. Psihologii vă îndeamnă să rescrieți gândurile și sentimentele experimentate în timpul coșmarului. În acest fel, veți realiza că puteți adormi din nou, fără niciun fel de frică.