de Camelia Onciu
Corpul uman este uimitor. Poate suporta câteva săptămâni de post total atâta timp cât este hidratat. Femeile și persoanele obeze par să poată supraviețui foarte mult timp fără mâncare, conform cercetărilor.
Mai întâi, se consumă glucidele și grăsimile
Etica medicală interzice medicilor să impună pacienților să postească. De aceea, literatura dedicată acestei teme și care datează în principal de la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 se bazează pe observații din timpul perioadelor de foamete și a protestelor prin greva foamei. Iată câteva concluzii legate de postul „negru”. În primele 24 de ore de post, se epuizează depozitele de carbohidrați. Intră în funcțiune aceleași mecanisme care intervin în timpul somnului de noapte, și anume mușchii vor consuma zaharuri, apoi țesut gras. Ficatul va produce cantități mari de cetone, care servesc drept combustibil pentru creier și inimă. Energia lipsă este luată din mușchi, inclusiv cel al inimii. După câteva săptămâni, cetonele din țesutul gras sunt principala sursă de energie pentru creier. Când depozitele de grăsime se epuizează, proteinele devin singura sursă de combustibil, iar moartea rezultă inevitabil din pierderea funcției inimii, a ficatului sau a rinichilor.
Trei luni doar cu apă
Unii indivizi pot supraviețui fără mâncare mult mai mult decât „un om bine hrănit”, de 70 de kilograme, care poate rezista una până la trei luni fără să mănânce, dar hidratându-se corespunzător. Nu suntem cu toți egali în această privință: femeile și persoanele obeze rezistă fără să mănânce nimic mai multă vreme decât bărbații și oamenii slabi. Limita inferioară a indicelui de masă corporală (IMC) compatibil cu viața este de 11 la femei și de 13 la bărbați. Oamenii de știință explică această diferență prin faptul că femeile, spre deosebire de bărbați, au o cantitate mai mare de țesut adipos și o capacitate mai mare de a mobiliza aceste rezerve.
Sistemul imunitar se resetează
Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud spun că postirea timp de trei zile poate reporni întregul sistem imunitar, în special la vârstnici. Cercetarea, publicată în Cell Stem Cell, subliniază faptul că postirea ajută celulele stem să producă noi celule albe ale sângelui. S-a constatat, de asemenea, că postul aduce beneficii persoanelor cu imunitate compromisă și pacienților care fac chimioterapie. În cadrul studiului, participanţii au ţinut post timp de şase luni, câte două-patru zile pe săptămână.