de Simona Lazăr
Bărbații cu migrenă prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă. Pe de altă parte, la femei, migrenele ar avea un efect benefic asupra memoriei. Ce spun despre asta rezultatele câtorva teste derulate pe parcursul mai multor zeci de ani?
Risc de infarct, pentru bărbați
Două studii americane, publicate în reviste internaționale, atrag atenția asupra acestui aspect. 20.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 84 de ani au fost recrutați și urmăriți timp de aproximativ 15 ani. În fiecare an, aceștia au răspuns la un chestionar privind sănătatea lor și în special cu privire la starea lor cardiovasculară (accident vascular cerebral, infarct miocardic, revascularizare coronariană, angina pectorală). 7% dintre ei au suferit de migrenă. Prin comparație, incidența evenimentelor cardiovasculare a fost de 10,4 la 10.000 de suferinzi de migrenă, comparativ cu 8,5 la pacienții care nu au migrenă.
Randament crescut al memoriei, la femei
Tot americanii au realizat un studiu care se referă la femei, recrutate în 1993 și care au trecut mai multe serii de teste cognitive pe parcursul unei monitorizări care a durat 25 de ani. În cadrul acestui grup, femeile care sufereau de migrenă au avut rezultate mai slabe ale testelor la începutul studiului. Pe de altă parte, în timp, performanța lor a scăzut mai puțin comparativ cu femeile fără migrenă. Astfel, de exemplu, femeile cu vârsta peste 50 de ani și persoanele care suferă de migrenă au avut un randament cu 17% mai mare decât femeile care nu au migrenă de aceeași vârstă. Din nou, cercetătorii prezintă ipoteze care vor trebui verificate. Unul se bazează pe un posibil efect protector al anumitor medicamente utilizate împotriva migrenei, cum ar fi ibuprofenul. Ceilalți sugerează că igiena vieții impusă în caz de migrenă (somn, relaxare, fără alcool) ar exercita un efect favorabil asupra funcțiilor memoriei sau o acțiune directă asupra fluxului vascular cerebral sau asupra activității cerebrale.