de Călin Popa şi Adrian Barna
Copiii care dorm la prânz învaţă mai bine
Numeroase studii au pus în evidență faptul că tinerii care se odihnesc suficient sunt mai capabili să rețină informații și să treacă examenele. O cercetare de dată recentă a relevat faptul că și în cazul copiilor este valabilă această concluzie. Potrivit experților de la Universitatea Arizona, preșcolarii care dorm la prânz rețin mult mai multe lucruri decât micuții care nu dorm ziua, și au rezultate semnificativ mai bune la învățarea literelor, construcția frazelor, gramatica primară și la generalizarea în context.
Expunerea la lumina telefonului mobil generează insomnie
Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în cadrul Universității din San Francisco, chiar dacă lumina albastră a telefonului mobil nu pare să fie dăunătoare pentru vedere, provoacă insomnie sau o calitate slabă a odihnei. După numeroase experimente la care au participat peste 600 de voluntari, experții au concluzionat că această lumină împiedică organismul să intre în ciclul de somn, suprimă producerea de melatonină, iar somnul este neodihnitor, urmat de o trezire greoaie. De asemenea, cu cât expunerea la această lumină înainte de culcare este mai îndelungată, cu atât instalarea odihnei va fi mai dificilă, atrag atenția experții.
Cinismul creşte pericolul de infarct
Oamenii de știință de la Universitatea Texas au elaborat o cercetare în urma căreia a reieșit faptul că oamenii cinici sunt mai predispuși la afecțiuni cardiovasculare grave. Astfel, din cauza răspunsului constant negativ și distant la stres, aceste persoane nu reușesc să-și creeze o apărare în fața situațiilor cu încărcătură negativă, riscând acumularea unor sentimente care îi pot duce direct la infarct. De partea cealaltă, cei care reacționează agresiv și exterior la stres au șanse mai bune de a-l gestiona fără daune majore aduse organismului.
Grătarul cu foc din lemn afectează plămânii
O cercetare de dată recentă, derulată în cadrul Universității din San Diego, California, a reliefat faptul că sbstanțele emise de grătarul cu foc din lemn pregătit pentru frigerea cărnurilor au capacitatea de a afecta sănătatea plămânilor. Astfel, potrivit experților americani, care au studiat mai multe radiografii pulmonare, poluanții, toxinele și bacteriile care rezultă din acest proces de gătire, pe care îl utilizează circa trei miliarde de persoane în fiecare zi, își aduc aportul la incidența masivă a deceselor cauzate de boli pulmonare la nivel mondial, întrucât aceste substanțe persistă mai mult timp în plămâni.
Conştientizarea susţine controlul mâniei
În perioade de stres și anxietate, controlul mâniei poate fi un exercițiu care să ducă la atenuarea multor conflicte cu potențial destructiv. Potrivit rezultatelor unei cercetări desfășurate în cadrul Institutului de Știință și Tehnologie din Norvegia, terapiile destinate comportamentului cognitiv și conștientizarea pot fi de folos în vremuri în care mulți oameni se simt „consemnați” la domiciliu. Potrivit rezultatelor cercetării, după sesiuni de terapie și conștientizare, procentul celor care au continuat să fie agresivi a coborât la 10%.