de Ştefania Băcanu şi Silviu Ghering
Dermografismul se caracterizează printr-o sensibilitate marcată a pielii la atingeri. Când se scarpină, de exemplu, un pacient diagnosticat cu această afecţiune, îşi irită ţesutul, iar acesta se umflă exact pe urmele lăsate de degete. De aceea, boala înseamnă literar „scriere pe piele”. Mihaela Panduru, medic primar dermato-vene- rologie la Clinica Zetta, ne-a explicat ce înseamnă dermografismul, cum se manifestă, care sunt cauzele şi evoluţia şi cum se poate trata.
„Apare ca urmare a unei presiuni externe”
- Ce este dermografismul?
- Dermografismul, denumit și dermatografism, dermatografie sau urticarie dermografică, este o afecțiune cutanată caracterizată prin apariția pe piele a unor leziuni roșii, reliefate (eritemato-edematoase) atunci când se exercită o presiune pe piele. Cel mai des, pacienții spun că atunci când se gratează pielea apare o dungă roșie care persistă câteva minute. Practic, dacă dorim să scriem ceva pe pielea unui astfel de pacient, o putem face prin aplicarea unei presiuni sub forma literelor pe care dorim să le scriem, motiv pentru care dermografismul se mai numește și „pielea scrisă”. Presiunea aplicată face ca, din anumite celule de la nivelul pielii, numite mastocite, să se elibereze histamină, o substanță care produce vasodilatație cu apariția eritemului și edemului la locul acţiunii, producând leziuni roșii, reliefate.
- Există persoane predispuse unei astfel de afecţiuni?
- Dermografismul se întâlnește în 2-5% din populația generală și poate să apară atât la adulți cât și la copii, fără să existe o preferință legată de sexul masculin sau feminin. Această afecțiune este o formă de urticarie fizică sau inductibilă, adică produsă de factori externi, de mediu. În cazul dermografismului, cauza este exercitarea unei presiuni externe. Dermografismul este cea mai frecventă formă de urticarie inductibilă, fiind încadrat în urticaria cronică, adică o formă de urticarie cu o evoluție mai mare de 6 saptămâni.
„Afecţiunea este declanşată de infecţii virale”
- Care sunt cauzele declanşatoare?
- Cauza apariției dermografismului este în general necunoscută. În anumite situații afecţiunea este declanșată de infecții virale, bacteriene sau parazitare, precum și de anumite medicamente. Factorii care pot agrava leziunile sunt: căldura, dușurile sau băile fierbinți, ștergerea energică a pielii după baie sau duș cu prosop, exercițiile fizice (mai ales dacă sunt însoțit de lovituri, cum ar fi la rugby, lupte sau box), presiunea minoră exercitată de îmbrăcăminte, scaun, și alte forme minore de presiune asupra pielii, precum și anumite situații stresante.
- De câte feluri este această boală?
- Din punct de vedere clinic, există două forme de dermografism: una în care, în urma gratării, apar leziuni eritemato-edematoase care sunt însoțite de prurit (forma simptomatică) și o formă asimptomatică, în care mâncărimea este absentă. În primul caz, simptomatic, leziunea apare în mai puțin de cinci minute și durează jumătate de oră. Este însoțită de prurit, ceea ce induce pacientului senzația de gratare în urma căreia apar alte leziuni eritematoase. În cea de-a doua formă, asimptomatică, leziunea apare după cinci minute de la exercitarea gratajului, persistă 15-30 minute și nu produce nicio senzație pacientului.
„Poate dura câteva luni sau câțiva ani pentru ca apoi să dispară și să reapară oricând în decursul vieții”
- Se poate asocia şi cu alte boli?
- Dermografismul poate să fie singura modificare sau se poate asocia cu alte afecțiuni precum dermatita atopică, urticaria cronică spontană sau alte forme de urticarie inductibilă (urticaria la rece, urticaria la cald, colinergică, sau presiune). În astfel de situaţii, când se combină şi cu alte boli, pe lângă leziunile eritemato-edematoase produse de gratarea tegumentului, apar și manifestări caracteristice afecțiunilor asociate. Însoţirea cu dermatita atopică face ca pacientul să prezinte pe lângă dermografism, și celelalte criterii de diagnostic pentru dermatita atopică: prurit, xeroză (uscăciunea pielii), eczemă cu localizare specifică în funcție de vârstă, debut sub doi ani, istoric personal sau familial de atopie. Alăturarea dermografismului la urticaria acută spontană sau alte forme de urticarie, face ca, pe lângă leziunea de dermografism, să apară şi leziuni de urticarie caracterizate printr-un aspect eritemato-edematos (ca și când s-a venit în contact cu urzica).
- Aşadar, care este evoluţia dermografismului?
- Evoluția dermatografismului este imprevizibilă. Poate dura câteva luni sau câțiva ani pentru ca apoi să dispară și să reapară oricând în decursul vieții.
„Se recomandă purtarea hainelor de bumbac“
- Ce ar trebui să ştie pacienţii care se confruntă cu astfel de probleme dermatologice? Ce forme de tratament există?
- Cei care se confruntă cu astfel de manifestări cutanate este bine să știe că tratamentul nu este necesar în forma de dermografism asimptomatic. În cazuri asociate cu prurit, se recomandă administrarea de medicamente antihistaminice anti-H1 și anti-H2. În ambele cazuri, însă, este foarte important să se evite factorul declanşator. Dacă dermografismul se asociază cu dermatită atopică sau urticarie, atunci tratamentul este cel al afecțiunilor asociate. Pacienţii care prezintă dermografism trebuie să evite iritarea pielii, prin folosirea de agenți blânzi de spălare, purtarea hainelor de bumbac, cu evitarea celor de lână. În situația în care aceştia simt mâncărime ce declanșează dorința de gratare, este bine să se pună comprese cu apă la temperatura camerei. În acest fel, nu mai este transmisă spre creier senzația de prurit, ci sentimentul de rece, ceea ce face ca disconfortul să se calmeze. Dacă, totuși, pacienţii nu reușesc să se abțină de la gratarea pielii, este necesar să ştie că în momentul gratării se eliberează în ţesut substanțe care întrețin senzația de mâncărime și nu fac altceva decât să intre într-un cerc vicios: gratare-prurit-gratare-producere de leziuni cutanate. De asemenea, este bine ca să se aplice creme emoliente, deoarece o piele uscată produce prurit.