de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Greutatea excesivă în rândul copiilor este o alarmă mondială de sănătate publică, nu doar pe termen scurt, ci și mediu și lung. Această adevărată epidemie, care se extinde rapid în special în statele occidentale, are soluții foarte simple, pe care specialiștii le pun la îndemâna părinților.
Discuții prelungite, în jurul unor bucate sănătoase
Un stil de viață sănătos se imprimă încă din copilărie. Pe lângă limitarea timpului petrecut de copii în fața ecranelor și promovarea mișcării, alimentația este un aspect crucial al unei dezvoltări armonioase a celor mici. Pentru părinții îngrijorați de riscul ca fiii sau fiicele lor să aibă kilograme în plus, cu toate problemele pe care le generează așa ceva, specialiștii de la Universitatea Open, din Catalonia, au descoperit faptul că a lua masa în familie, cu alimente sănătoase și neapărat fără telefoanele mobile, este o bună metodă de a preveni îngrășarea copiilor peste măsură. Practic, obiceiul de a prelungi masa, de a discuta în jurul unor bucate sănătoase, proaspăt preparate, și focusul pe cei mici au capacitatea de a preveni probleme grave de alimentație care pot interveni mai târziu în viața acestora.
Cei mici învață să recunoască sațietatea
Experții spanioli au studiat în ce fel masa în familie, cu toate momentele de relaxare pe care le presupune, are efect asupra minorilor, de la cei mai mici la adolescenți, și au constatat că acest obicei îi învață pe cei mici să recunoască senzația de sațietate, care se manifestă la 20 de minute după ce a început masa, așadar este imperios necesar ca aceasta să dureze cel puțin acest răstimp, iar familia care discută și împărtășește momente împreună asigură acest aspect. Concret, potrivit datelor specialiștilor, cu cât familiile au petrecut mai puțin timp la masă și membrii s-au arătat mai preocupați de telefoanele mobile decât de comeseni, cu atât mai predispuși la obezitate infantilă s-au dovedit copiii. „În timpuri de limitare a mobilității, părinții au șansa reală de a reînnoda ritualul meselor în familie, iar studiul nostru indică faptul că acest obicei ar putea avea un impact major pe relația prevenirii obezității infantile”, detaliază specialistul Anna Bach-Faig.
„O dietă sănătoasă nu înseamnă doar ce mâncăm, ci și cum mâncăm. Așa cum recomandăm cinci porții de legume și fructe zilnic, am putea pleda pentru minimum o masă în familie în fiecare zi“ Anna Bach-Faig, Universitatea Open, Catalonia
Părinţii pot deveni modele de stil de viaţă
În cazul familiilor care iau masa împreună un timp mai îndelungat s-a constatat și o îmbunătățire a relațiilor dintre copii și adulți, aceștia din urmă reușind în mai mare măsură să reprezinte modele de comportament și stil de viață pentru copiii lor, inclusiv pe direcția unei alimentații sănătoase. „Este mai ușor să creezi o astfel de legătură când cei mici au o vârstă fragedă, dar când devin adolescenți, falia se adâncește și, dacă nu este format un minim ritual al mesei luate împreună, tinerii se pot retrage într-o lume care îi poate pune în pericol”, arată experții, într-un comunicat. De altfel, numeroase studii anterioare au evidențiat faptul că familiile care iau masa împreună promovează în mai mare măsură un stil de viață sănătos al celor mici, cu o alimentație mai bogată în fructe și legume.